La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 30 de setembre del 2021

El congost de Mont-rebei

No hi ha millor moment que la recentment estrenada tardor per a perdre'ns per rutes i paisatges espectaculars de la nostra meravellosa terra.


Entre Aragó i Catalunya, tallant de nord a sud la serra del Montsec, ens trobem amb el congost de Mont-rebei.
En la part catalana són gairebé 600 hectàrees protegides (Reserva Natural de la Noguera), l'únic gran congost lliure d'infraestructures i que es recorre íntegrament per un camí excavat en la roca i algun túnel; va guanyant altitud mentre voreja les vessants de la muntanya fins que s'albira l'embassament de Canelles.
La singularitat d'aquest estret congost es basa en les parets verticals i roquissars on creixen plantes com l'orella d'ós i la corona de rei. En el vessant sud, la vegetació és mediterrània amb alzinars, boixos, matolls i prats secs. I, en el vessant nord ens trobem amb la vegetació eurosiberiana en la qual dominen les rouredes.
Abunden els grans ocells rapaços com el trencalòs, l'aufrany, el voltor lleonat, l'àguila real, el falcó pelegrí i el pela-roques. I entre els mamífers, hi trobem la llúdria comuna, el gat fer, la marta, el cabirol i el talp. La seva gran biodiversitat es completa amb coves i avencs, refugi de ratapinyades i altres animals del mitjà subterrani.
El congost de Mont-rebei té un gran atractiu per a espeleòlegs, senderistes, piragüistes i escaladors. Aquests últims només hi tenen accés de juliol a novembre per a respectar la criança dels ocells que nien en les parets.
És un dels pocs territoris verges perquè no s'hi han pogut construir carreteres per a arribar-hi. Aquí us deixem una galeria d'espectaculars imatges per anar fent boca.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.