La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 15 de setembre del 2021

Marco Polo, l'aventurer il·lustre


Gràfic de la Ruta de la Seda que apareix a l'Atles Català amb la següent llegenda:
Aquesta caravana és partida de l'Imperi de Sarai per anar a Catai (1375). 

El nom de Marco Polo evoca grans viatges, aventures i riquesa. Nascut a Venècia, tal dia com avui, 15 de setembre de 1254, de família de comerciants benestants, va ser explorador i mercader, i el seu nom ha quedat lligat per sempre més a la ruta de la Seda.
A 17 anys, ja va fer el seu primer viatge a terres de Mongòlia, on el seu pare i el seu oncle s'havien establert per comerciar amb pedres precioses i teles de seda procedents de l'orient.
Va emprendre el viatge el 1271 com a membre d'una expedició de savis i religiosos que el papa Gregori X, va enviar a petició de Kublai Kan (en aquells moments, gran kan de l'imperi mongol i primer emperador de la Xina, de la dinastia Yuan).

A partir d'aquest moment, Marco Polo inicia tot un seguit de viatges que el durien a visitar les grans ciutats orientals on adquiria els productes exòtics amb els quals comerciava, a la vegada que exercia funcions diplomàtiques i polítiques per a Kublai Kan.
Entre 1298 i 1299, en un altre viatge, en el decurs d'una batalla naval entre Gènova i Venècia, Marco va ser capturat pels genovesos que el van empresonar. Durant l'estança a la presó, va dictar les seves aventures a un escrivent company de cel·la, Rustichello de Pisa. Els textos de Rustichello van ser recollits en el llibre "La descripció del món", més conegut com "Els viatges de Marco Polo". 
Entre els molts lectors que van llegir aquesta obra referent per als aventurers, hi trobem Cristòfor Colom.

Marco Polo va morir a la seva ciutat natal, Venècia, el 8 de gener de 1324, després d'una malaltia que els metges no van poder guarir.




Per saber-ne més: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.