La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 3 de maig del 2022

EL MEGALITISME AL PALLARS JUSSÀ


Menhir del Serrat dels Rebolls. Imatge: Dòlmens i Menhirs Pilar

El megalitisme va tenir lloc des de finals del Neolític fins a l'Edat del Bronze. Es caracteritzava per construccions arquitectòniques funeràries formades per grans blocs de pedra. Les formes bàsiques eren el menhir i el dolmen.
La paraula menhir prové del bretó i significa pedra llarga. Es tracta d'una pedra clavada verticalment al sòl amb la finalitat de fixar l'ànima dels morts. A vegades es posen en filera (alineaments) o formant cercles (cromlecs).
El dolmen, que significa taula de pedra en bretó, és més complex. Està format per diverses pedres verticals que serveixen de suport a una llosa col·locada horitzontalment. Algunes vegades es recobrien amb terra, rebent el nom de túmul.
A Pallars Jussà el megalitisme pertany a l'època del Bronze; hi trobem magnífics monuments com el Menhir del Serrat dels Rebolls, el Dolmen del Mas, el Dolmen de la Cabaneta del Moro i el Dolmen de la Casa Encantada


Dolmen del Mas. Imatge: Gustau Erill i Pinyot 


La Cabaneta del Moro. Imatge: Danipobla 


Dolmen de la Casa Encantada (Senterada). Imatge: Banyeres 

L'escriptor Pep Coll recull una llegenda sobre aquest dolmen, segons la qual, una bruixa que vivia a l'Estany Obert del barranc de Pinyana, caminava en direcció a la serra amb una gran pedra damunt del cap, dos més sota les axil·les i una altra al davant com si fos un davantal. Mentre caminava, anava filant en la rueca. En arribar al cim va morir extenuada i les pedres que duia van quedar en la forma que les veiem avui dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.