La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 10 de maig del 2022

La volta de la Capella Sixtina


Imatge: Sistine Chapel 

La Capella Sixtina del Palau del Vaticà és l'estança més coneguda de totes. Originàriament, servia com a capella de la fortalesa vaticana, actualment és la seu del conclave, on s'elegeix el nou papa. 



En 1508 sota el papat de Juli II, Michelangelo Buonarroti (Miquel Àngel) iniciava la pintura dels frescos de la volta de la Capella Sixtina. Així començava una creació monumental proclamada la meravella del Renaixement.
La realització de l'obra va estar envoltada de problemes que ja van començar amb la bastimentada deguda a l'extensió i altura de la volta. Miguel Ángel va fer desmantellar la bastida erigida per Bramante i va manar construir-ne una dissenyada per ell mateix.
Els primers intents van ser un desastre, l'arrebossat florentí no funcionava amb els materials i el clima romà. Van passar mesos fins que l'artista va aconseguir dominar la tècnica.
Miquel Àngel va trigar quatre anys a acabar l'obra, que va ser inaugurada el 31 d'octubre de 1512. Segons el biògraf Ascanio Condivi, el papa, indignat per la tardança, el va amenaçar de tirar-lo de les bastides i en una ocasió li va donar un cop de bastó.
En les pintures, es percep la importància del dibuix, revelant el domini de l'artista sobre l'anatomia humana. Les figures són robustes, enèrgiques i poderoses sense perdre elegància malgrat les postures forçades amb poses gairebé impossibles que aporten dinamisme i energia a tota la composició, situant Miquel Àngel com a un precursor dels manieristes.
Miquel Àngel va tornar a treballar en la Capella Sixtina vint anys més tard, en rebre l'encàrrec de pintar el Judici Final a la paret del cor.
En la dècada dels vuitanta del segle XX, es van fer importants tasques de restauració i neteja de la volta, ennegrida pel pas dels anys, deixant al descobert la gamma de colors clars i àcids tan característica de l'obra.


Els amants del cinema recordaran la pel·lícula de 1965, "El turment i l'èxtasi", del director britànic Carol Reed, que reflecteix clarament la tensió creixent entre l'artista Miquel Àngel (Charlton Heston) i el papa Juli II (Rex Harrison). Si encara no l'heu vist, no trigueu a fer-ho; altament recomanable. 

Visita virtual a la Capella Sixtina 360º: La Capilla Sixtina – Vaticano

I, per acabar, un interessant vídeo en castellà sobre la Capella Sixtina.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.