La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 20 de maig de 2020

l'Oficina Internacional de Pesos i Mesures

Avui fa 145 anys de la creació de l'Oficina Internacional de Pesos i Mesures

Preparant el primer metre d'aliatge al maig de 1874, al Conservatoire des Arts et Métiers, París

Imatge: Wikimedia Commons

Antigament, els patrons de mesura de pesos i distàncies eren molt diversos i canviaven segons la cultura establerta en cada territori. A mitjans del segle XVI, amb l'interès per la ciència generat pel renaixement, comença a evidenciar-se la necessitat d'unificar criteris.
El procés de transformació econòmica, social i tecnològica que s'inicia amb la Revolució Industrial a la segona meitat del segle XVII, propicia la creació de l'Oficina Internacional de Pesos i Mesures el 20 de maig de 1875, la qual estableix els patrons per al metre i el quilogram com a unitats bàsiques del Sistema mètric decimal amb la finalitat d'assegurar la uniformitat de les mesuraments a tot el Món.

El sistema mètric decimal és un sistema d'unitats que té com a unitats bàsiques el metre i el quilogram. Els múltiples o submúltiples de les unitats d'una mateixa naturalesa segueixen una escala decimal. Aquest sistema, ampliat i reformat, ha donat lloc al Sistema Internacional d'Unitats.

Només tres estats encara no han adoptat el Sistema Internacional d'Unitats com a únic sistema de mesures: Libèria, Myanmar i els Estats Units.Imatge: Ssolbergj [Wikimedia Commons]

Més informació:
Oficina Internacional de Pesos i Mesures [Viquipèdia]
Sistema Internacional d'Unitats [Viquipèdia]
Sistema mètric decimal [Viquipèdia]
Sistema internacional d’unitats / Quadres d’unitats [Universitat de barcelona]
Metrologia [Viquipèdia]


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.