La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 24 de gener del 2023

L'OCELL QUE ES DESPENTINA PER LLIGAR

El martinet rogenc 



Imatge: Bettina Arrigoni 

El martinet rogenc (Egretta rufescens) és una espècie pelicaniforme d'aigua dolça i salobre de la família Ardeidae.

Aquesta espècie és migratòria i passa l'estiu a Amèrica del Sud i l'hivern a Amèrica Central i del Nord.

La seva constitució és similar a altres espècies d'agrets. Té un cos alt i allargat i pot arribar a mesurar entre 68–82 cm, amb una envergadura alar de 116–125 cm. La massa corporal en aquesta espècie pot oscil·lar entre 364 i 870 g.

És un agret de mida mitjana, de potes llargues i de coll llarg, amb un bec llarg i punxegut de color rosat amb la punta negra. És clarament més gran que altres membres coexistents del gènere Egretta, però més petit que el martinet blavós o l'agró blanc.

Les cames i els peus són de color negre blavós. Hi ha dos patrons de color diferents; un, amb el cos blau pissarra i el cap i el coll vermellosos; i un altre de blanc amb un plomatge corporal completament blanc. Els ocells joves tenen el cos, el cap i el coll marrons.

Quant a l'alimentació, el martinet rogenc és principalment piscívor, s'alimenta de peixos, però també de granotes, crustacis, mol·luscos i cucs. Sovint se'l pot veure caçant en grups, llançant el seu cos a l'aigua per a atrapar a la seva presa.

No hi ha dimorfisme sexual, però, durant l'aparellament, el plomatge del mascle es guarneix amb un plomall al cap, coll i esquena que li dóna un aspecte despentinat molt graciós. 
Durant aquesta època, els mascles realitzen un ritual de festeig per a atreure a les femelles. Durant aquest ritual, el mascle es presenta amb el coll estirat i les ales obertes per a mostrar el seu plomatge.

Construeixen els nius en arbres o arbustos prop de l'aigua.

El martinet rogenc és una espècie amenaçada per la pèrdua d'hàbitat i la caça.


Imatge: Mike's Birds


Imatge: Andy Morffew 


Imatge: Mike's Birds 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.