La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 14 de febrer del 2023

FORATS ALS NÚVOLS

No és gaire freqüent, però, de tant en tant, si es donen les condicions meteorològiques adequades, es poden veure grans forats en els núvols.

1 Imatge: Ghiaccioman 

En anglès en diuen "skypunch" o "fallstreak hole". És un fenomen meteorològic consistent en un forat circular o el·líptic en una capa de núvols.

Aquests forats es formen quan la superfície inferior dels núvols es congela, mentre que la part superior continua sent líquida. Com a resultat, l'aigua líquida cau cap avall i s'evapora abans d'arribar al sòl, deixant un forat en la capa de núvols. Aquests forats són més comuns en núvols alts, com els núvols de les esteles dels avions.

El deixant, o estela, dels avions, en molts casos, forma forats a través de la condensació de les fileres de núvols que es formen darrere d'un avió quan la humitat de l'escapament es condensa en l'aire fred a altituds elevades. Si les condicions són adequades, poden formar-se forats dins d'aquests deixants, creant un buit en la capa de núvols.

Cal assenyalar, però, que els forats no són causats directament pels avions, sinó que es formen a través de les condicions meteorològiques existents en l'atmosfera superior. Els avions poden contribuir a la seva formació en crear aquests deixants i alterar les condicions atmosfèriques locals.

La seva contemplació resulta tot un espectacle. Malauradament, no és un fenomen gaire freqüent i només es dóna sota unes condicions meteorològiques específiques. 


Imatge: Jtrombó 

Imatge: Rol de Grindboy 

4 Imatge: Raul Rubio  

Imatge: Justin S Wood 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.