La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 7 de febrer del 2023

L'ABELLA ENCUNYADA

Sabies que una de les primeres monedes del món tenia el símbol d'una abella?


Imatge: ArchaiOptix 

Des del començament de l'encunyació de monedes, cap al segle VI aC, els grecs van fer monedes que representen als animals emblemàtics de la seva ciutat o estat. L'abella va ser un dels primers símbols en les monedes gregues i apareix una moneda d'Efes que es va fer entre els anys 600 i 550 abans de Crist.

El símbol de l'abella es va utilitzar durant molt de temps en les monedes d'Efes, i apareix des de la Tetradracma fins a les petites monedes de bronze.

L'abella estava associada a Efes per diverses raons. Segons l'escriptor Filòstrat d'Atenes, els atenesos, liderats per les Muses que havien pres forma d'abelles, van arribar a colonitzar Jònia, on es troba Efes.

Efes es va convertir en un dels centres més importants de la deessa Artemisa, la deessa grega de la natura, la caça i la vida a la llar. Les sacerdotesses d'Artemisa a Efes eren dones venerades per la seva relació amb la deessa i per les seves capacitats místiques i curatives. Se creu que les sacerdotesses d'Artemisa a Efes eren conegudes com a "Melisa" (abella, en grec). Portaven un vestit amb una imatge de l'abella, que simbolitzava la dolçor, la fertilització i la vida.
Les sacerdotesses d'Artemisa eren també conegudes per les seves pràctiques de curació i per les seves aparicions en els esdeveniments públics de la ciutat. La seva importància religiosa i social va contribuir a la popularitat de la imatge de l'abella a Efes, i és probable que la imatge de l'abella que apareix a la dracma d'Efes estigui relacionada amb les sacerdotesses d'Artemisa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.