La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 28 de febrer del 2023

L'EFECTE PAPALLONA

Tots hem sentit parlar de l'efecte papallona alguna vegada.

El terme "efecte papallona" prové de la idea que el simple batre de les ales d'una papallona al Brasil pot provocar un tornado a Texas. Encara que això pot semblar exagerat, il·lustra la idea que petits canvis en un sistema poden tenir efectes significatius en el futur.

L'efecte papallona és un concepte de la teoria del caos que es refereix a la sensibilitat a les condicions inicials en un sistema dinàmic. La idea és que petites variacions en les condicions inicials d'un sistema poden tenir efectes significatius i amplificats en el seu comportament al llarg del temps. És a dir: una seqüència interminable de fets, aparentment desconnectats, acaben per tenir conseqüències completament impredictibles.

Un exemple comú utilitzat per a il·lustrar l'efecte papallona és el d'una pilota de ping-pong. Si llances una pilota de ping-pong sobre una taula de ping-pong, i la pilota rebota en diferents direccions cada vegada que colpeja la taula, fins i tot petites variacions en la posició i la velocitat inicial de la pilota poden tenir un efecte significatiu en la seva trajectòria final.

En resum, l'efecte papallona és un exemple de la sensibilitat a les condicions inicials en sistemes dinàmics, on petites variacions poden tenir efectes significatius en el comportament futur del sistema.

Un doble pèndol demostra la teoria del caos, traçant un camí impredictible

La dependència de les condicions inicials i la sensibilitat a la variació és una de les propietats fonamentals del caos. 

---

Representació de l'efecte papallona. El mateix pèndol, llançat sis vegades des del mateix punt, acaba comportant-se de manera molt diferent. Les imperceptibles diferències en les condicions inicials es magnifiquen amb el pas del temps.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.