La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 14 de març del 2023

EL FOC DE ROGLE

El foc de rogle,  o foc de rotlle, o foc de rotllo, és una sala tradicional en algunes construccions d'antigues cases rurals, hostals, fondes o albergs dels Pirineus i també d'altres indrets. Aquesta sala solia situar-se en la planta baixa de la casa i s'hi instal·lava una llar amb xemeneia on els viatgers podien reposar i escalfar-se. El foc de rogle era un lloc de trobada i de convivència on es podia xerrar i compartir històries, també s'hi podien cuinar aliments. 

Avui dia, no en queden gaires. Algunes cases rurals mantenen la tradició i han conservat aquesta sala com un element essencial del seu patrimoni cultural i arquitectònic, permetent als visitants gaudir de l'experiència d'estar en una autèntica casa rural dels Pirineus.

A la Vall de Barcedana tenim la sort de poder fruir d'un d'ells a Casa Roca; un antiquíssim foc de rogle central en una habitació on tot el sostre és xemeneia. Al voltant del foc hi ha uns centenaris bancs per seure i fer torrades amb allioli de codony. Només per aquesta joia arquitectònica, gairebé única, ja val la pena fer-hi una visita!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.