La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


divendres, 15 de gener del 2016

Gener

El gener és el primer més de l'any. Comença onze dies després del solstici d'hivern i té 31 dies.
El seu nom ve del llatí ianuarius i fa referència, molt probablement, al déu romà Janus que era l'esperit animista protector de les portes (januae) i dels arcs (jani). Per això simbolitza l'entrada a un any nou i alhora el comiat de l'any anterior. És un dels déus romans que no té equivalent en la mitologia grega.

Janus es representava amb dues cares, mirant cap a ambdós costats del seu perfil; una mirada al passat i una mirada al futur.


Bust del déu Janus. Museu del Vaticà, Ciutat del Vaticà.

La seva imatge se situava a les portes de tal manera que, quan s'entrava, es veia el rostre de benvinguda que s'anomenava Janus Patulsius. A l'altre costat de la porta, el de la sortida, hi havia la cara oposada i s'anomenava Janus Clusivius (clusivius). D'aquesta manera es representava la doble funcionalitat del déu.
També era considerat benefactor en els canvis i les transicions, per exemple, en el creixement dels joves cap a la vida adulta. Era invocat en els inicis dels temps de collita i plantació, així com en els matrimonis, defuncions i altres inicis. Va representar el terme mitjà entre la barbàrie i la civilització i entre l'espai rural i l'espai urbà.
En un sentit més ampli, era considerat protector de l'univers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.