La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 15 de juny del 2016

La recent datació de mostres d'una cova sorprèn els antropòlegs



La cova de Bruniquel, es trova al cor de la vall de l'Avairon, al sud-oest de França. El lloc té una trentena de metres de profunditat de pedra calcària i compta amb diversos llacs subterranis.
En aquesta cova, a uns 300 metres de l'entrada, hi ha una estructura artificial formada per centenars de trossos d'estalactites disposats a terra en forma circular. En el mateix indret hi ha també restes d'ossos cremats.
Era sabut que aquest lloc havia estat habitat per neandertals però les datacions a partir del carboni 14 no permetien anar més enllà d'els 40.000 anys.
Segons una recent datació encarregada per la paleoclimatòloga belga Sophie Verheyden, feta per la tècnica de datació tori-230 que permet arribar fins a 6000.000 anys enrera, l'antiguitat de les mostres analitzades és de 176.500 anys.
Aquest fet aporta una nova dada sobre la complexitat intelectual i social de l'Home de Neandertal molt abans que l'Homo sapiens deixés les seves traces a Europa.
No es pot saber quina era la funció d'aquestes cconstruccions, però tant la intenció com els recursos emprats, revelen unes habilitats molt superiors i molt anteriors a les que se li suposaven.



Segons el professor Chris Stringer (cap de recerca dels orígen humans al Natural History Museum de Londres), "El notable descobriment d'estructures de diferents mides fetes d'estalagmites trencades deliberadament en les profunditats de la cova de Bruniquel, al sud-oest de França, seria important per a qualsevol període de temps, però si el situem al voltant de 175.000 anys, ha d'haver estat fet pels primers neandertals, els únics habitants humans en l'Europa d'aquell moment."

Vídeo d'Euronews


El document publicat a Nature:
Early Neanderthal constructions deep in Bruniquel Cave in southwestern France

La notícia al National Geografic
Sobre la cova: Société Spéléo-Archéologique de Caussade

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.