La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 30 de novembre del 2017

Taronja: menjada o beguda?


Imatge: [Wikimedia Commons]

La taronja és la fruita estrella de l’hivern. Sucosa, dolça i aromàtica, esclata dins la boca en una veritable simfonia de sabors en cada mossegada.
Com totes les fruites cítriques, la taronja és àcida. Amb un pH entre 3,1 i 4,1 segons la maduresa, grandària i varietat de la peça, és menys àcida que la llimona i similar al vinagre. Malgrat això, gràcies al seu contingut en sucres simples, el seu sabor és dolç i agradable.

En temps de fred la taronja ens ajuda a combatre els refredats. A més, estimula el sistema immunitari, depura els òrgans, regenera els teixits i elimina les substàncies nocives i tòxiques del cos.

A més de menjar-la a mossegades, grill a grill, la taronja és emprada de molt diverses maneres a la cuina. Tallada a rodanxes i regada amb un rajolinet de mel de l'àvia Clementina, resulta deliciosa.

Menjada o beguda?

Una de les maneres més agradables i més esteses de degustar la taronja, és en forma de suc.
Ben escorreguda, la taronja fa una gran quantitat de suc que constitueix un magnífic refresc per a grans i petits. Fàcil de fer i fàcil de prendre, el suc de taronja conté moltes de les propietats nutritives de la taronja.
Però beure un suc de taronja (encara que estigui acabat de fer) no és el mateix que menjar una taronja.
Quan ens mengem una taronja sencera, ingerim també la part blanca, la pell fina que envolta els grills és la que conté major concentració de vitamines, fibra i polifenols que tenen una funció antienvelliment i antiinflamatòria en les cèl·lules del cos.

Què passa amb les vitamines?

En relació al suc, aprofitem per aclarir un dels mites més estesos sobre la taronja: si no es consumeix immediatament, es perden les vitamines. Bé, això no és exacte. El suc de la taronja s’oxida en contacte amb l’aire, això fa que, quan el bevem, hagi perdut part del bon gust. La pèrdua és, doncs, organolèptica, o sigui, afecta al sabor. La vitamina C no comença a deteriorar-se fins passades unes 12 hores.  Naturalment, si no hem de consumir el suc immediatament després d’haver escorregut la taronja, és millor que el desem a la nevera ben tapat.

I què passa amb els sucs industrials? Els sucs 100% naturals que podem comprar a les botigues, han estat elaborats seguint rigorosos processos que en garanteixen el màxim aport vitamínic i nutriconal. El comportament del suc industrial és similar al del suc casolà.

A més de la vitamina C que ens ajudarà a escurçar la durada dels refredats i a estimular el sistema immunitari, la taronja conté vitamines del grup B, vitamina A i minerals com el potassi, el calci i el fòsfor.




Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.