La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 9 d’octubre del 2019

Turisme sostenible

Un recent article publicat a La Vanguardia ens ha cridat l'atenció i ens ha dut a fer algunes consideracions sobre els aspectes positius i els aspectes negatius del turisme.
Les instal·lacions de l'àvia Clementina es troben en una d'aquestes zones esmentades en l'article en les quals, les visites turístiques són més escasses.
Indrets impressionants com la serra del Montsec, la serra de Sant Gervàs o la serra de Boumort, resten pràcticament ignorats en favor de llocs molt més coneguts i populars que acaparen les visites.


Les nostres instal·lacions amb el Montsec al fons.


Avantatges i desavantatges del turisme   


És evident que el turisme afavoreix les zones visitades. Contribueix a la dinamització de l'economia local; al creixement de l'ocupació i dóna sortida a la producció, tant d'aliments com de productes artesans; redueix la migració i, per tant, el buidat de les poblacions per falta de treball; contribueix a millorar el nivell cultural de la població local i facilita l'intercanvi cultural; també facilita la sensibilització dels turistes i de la població local envers el medi ambient, la biodiversitat, etc.

Per altra banda, sobretot, quan es produeix la massificació, el turisme pot arribar a tenir efectes negatius sobre els indrets més visitats: la dependència econòmica, l'increment del consum del sòl o de serveis com l'aigua i l'energia, l'augment de la producció de residus i aigües residuals, l'alteració d'ecosistemes, la destrucció del paisatge, la introducció d'espècies exòtiques d'animals i plantes, l'afavoriment de fluxos de població cap a poblacions turístiques, l'augment d'incendis forestals, etc. 

Per un turisme sostenible


Cal, doncs, fomentar un turisme sostenible que permeti cobrir les necessitats de les poblacions locals, a la vegada que s'intenta donar satisfacció a les expectatives dels turistes i visitants ocasionals.
És imprescindible trobar una via de gestió de tots els recursos de manera que permeti satisfer les necessitats econòmiques, socials i estètiques, respectant al mateix temps la integritat cultural, els processos ecològics essencials, la diversitat biològica i els sistemes que sostenen la vida.

Nosaltres estem encantats de rebre visites, especialment si es mostren respectuoses amb el medi ambient.



Per saber-ne més:
Las montañas olvidadas donde no ha llegado la masificación [La Vanguardia]
Què és el turisme sostenible? [Sostenible]
22 beneficios del turismo sostenible [biospheretourism]

Visita'ns:
Viatge als orígens - Pallars Jussà
Vine al Pallars - Viu el Jussà

Sobre el Pallars Jussà:
Consell Comarcal del Pallars Jussà
Pallars Digital/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.