La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 7 de maig del 2020

Primera pedra de la catedral gòtica de Barcelona

El 7 de maig de 1298 es posava la primera pedra de la Catedral gòtica de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona, seu de l'arquebisbat de la ciutat comtal.


Imatge: Josep Renalias [Wikimedia Commons]

La catedral gòtica es va construir sobre l'antiga catedral romànica que ja s'havia erigit sobre una església visigoda a la qual havia precedit una basílica paleocristiana.
Les obres s'executaren desmuntant a poc a poc la catedral romànica, aprofitant elements escultòrics com les Impostes de la porta de Sant Iu, ja que en el seu moment es va plantejar com una reforma i ampliació, no com una construcció nova, això va permetre que continués servint per al culte durant tot el procés.


Imatge: D.Rovchak [Wikimedia Commons]

Santa Eulàlia, patrona de la ciutat, era una donzella que va ser martiritzada 13 vegades en l'època romana, una per cada any de la noia. El martiri més conegut va consistir a ficar-la en un barril amb ganivets clavats, claus i vidres trencats i llançar-la per la que avui s'anomena Baixada de Santa Eulàlia. Finalment va ser crucificada en una creu amb forma d'aspa que va esdevenir la seva icona, i el símbol de la Catedral i de la Diòcesi.
En el claustre viuen tretze oques blanques, una per cada any de la Santa que pasturava oques a la seva finca de Sarrià.


Imatge: Euku [Wikimedia Commons]


Façana de la catedral de Barcelona. Obra de Montserrat Alberich realitzada amb màquina d'escriure Museu d'Història de Barcelona MUHBA


Imatge: JosepBC [Wikimedia Commons]


Enllaços:
Web de la Catedral de Barcelona 
Extens article sobre la Catedral de Barcelona [Viquipèdia]
Categoria: Catedral de Barcelona [Wikimedia Commons]



2 comentaris:

Moltes gràcies per comentar.