La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 15 de juliol del 2021

La pedra de Rosetta

La pedra de Rosetta és el monòlit de granodiorita d'aproximadament 760 quilos on hi ha gravat un decret de Ptolemeu V, de l'any 196 aC.
La pedra va ser trobada per uns soldats francesos que estaven desenterrant una antiga fortificació militar a la població de Rosetta (l'actual Rashid), el 15 de juliol de 1799.


La importància d'aquest monòlit rau en el fet que està escrit en dues llengües (egípcia i grega), però en tres escriptures diferents: jeroglífica, demòtica i grega.
Els tres llenguatges s'empraven a Egipte durant el regnat de Ptolemeu V. El jeroglífic era utilitzat en documents oficials o religiosos, el demòtic era la llengua habitual d'Egipte i el grec era la llengua dels governants d'Egipte.
Per primera vegada, un lingüista i orientalista, el francès Jean-François Champollion, va tenir accés a una traducció del llenguatge jeroglífic. 
Mitjançant la comparació entre els tres llenguatges, el 1822, Champollion va poder descobrir que les icones dels jeroglífics representaven sons o conjunts de sons que reproduïen visualment el llenguatge parlat. Això va permetre facilitar la traducció d'altres textos jeroglífics, i, com a conseqüència, desvetllar el que, fins aleshores. havia estat un misteri.

La pedra va ser duta a Londres per les tropes angleses després de la victòria contra els francesos a Egipte el 1801. Actualment, es troba actualment al Museu Britànic de Londres on és la peça més visitada.



Foto © Hans Hillewaert / CC BY-SA 4.0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.