La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 5 de maig del 2022

EL GALL NEGRE


Imatge: Legendofgao 

L'Ayam Cemani (Pollastre de Cemani) és una raça rara de pollastre originària de la població de Cemani a Indonèsia. Probablement, és la criatura més intensament pigmentada de la terra. No només les seves plomes, també el bec, la cresta, la llengua i les potes són d'un sorprenent negre blavós, però també ho són la seva carn, els seus ossos i els seus òrgans interns.
L'explicació d'aquesta coloració es troba en un gen dominant que provoca hiperpigmentació. Els científics coneixen el fenomen com a fibromelanosi.
Hi ha evidències que es tracta d'una reordenació complexa del genoma de l'animal.
Sembla que la mutació tindria l'origen en un sol ocell que podria haver viscut fa milers d'anys.
El gall de Cemani és només l'exemple més extrem d'aquesta hiperpigmentació dèrmica. Una altra raça, coneguda com la silkie per les seves plomes suaus i semblants al cabell, també té pells i teixits hiperpigmentats, igual que els pollastres negres H'Mong del Vietnam i els svarthöna de Suècia.
Al gall de Cemani se li atribueixen dots místics al seu lloc d'origen i, de vegades, és present en determinades cerimònies de caràcter esotèric. No és habitual el seu consum alimentari, però és un molt popular a les baralles de galls a Bali perquè les seves cuixes tenen molt més múscul que la resta de pollastres, la qual cosa fa que siguin molt més ràpids i forts. Darrerament, està despertant un gran interès entre els criadors d'ocells ornamentals. 


Imatge: Kangwira 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.