La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 2 de juny del 2022

COMBATRE LA CALOR

Hi ha qui encara ho posa en dubte, però són moltes les evidències científiques que confirmen el canvi climàtic. És real i només cal comparar les temperatures de fa uns anys amb les actuals. Aquest 2022 ja hem patit el mes de maig més càlid de la història, i la cosa continua.

Que podem fer per a combatre la calor?


A més d'utilitzar ventiladors i l'aire condicionat, hi ha altres coses que podem fer per a sentir-nos millor, evitar despesa energètica, i no perjudicar la nostra salut.
Tirarem per terra alguns mites que, en principi, poden mitigar el malestar per culpa de la calor, però que, a la fi, tenen l'efecte contrari.

Vestir roba blanca... 
Si ens fixem en els aparadors de les botigues, tota la roba d'estiu és de colors clars i lluminosos. Llavors, per què els beduïns utilitzen túniques negres? Es van fer diversos estudis sobre aquest tema als anys vuitanta i va cridar molt l'atenció el que va publicar la revista Nature afirmant que "L'energia que absorbeix la roba depèn del color. La roba fosca absorbeix més radiació solar i s'escalfa més que la blanca, òbviament. Però també és veritat que els teixits clars tampoc absorbeixen l'energia que emet el nostre cos i la projecten de nou sobre la pell, la qual cosa acaba generant més calor". Les túniques beduïnes són molt folgades i creen l'efecte manxa, és a dir, en caminar, l'aire es mou a l'interior de la roba i ajuda a refrescar una mica. En conclusió: és indiferent vestir roba blanca o negra, mentre sigui roba folgada, i, en cap cas, roba fosca cenyida.

Dutxar-se amb aigua freda... 
Quan la calor és intensa, el primer que pensem és a ficar-nos sota un xorro d'aigua freda que ens proporciona un alleujament immediat. No és una bona opció, ja que aquesta agradable sensació de frescor és momentània. En sortir de la dutxa el cos reacciona augmentant la temperatura per a compensar la pèrdua de calor. A la llarga, proporciona més confort una dutxa tèbia (a uns 33 °C).

Consumir gelats... 
No és la millor manera de llevar la set i els fogots, ja que el sucre i la sal que contenen acaben provocant la sensació contrària. El mateix passa amb els refrescos industrials. De la mateixa manera que passa amb la reina de les terrasses estiuenques: la cervesa; en aquest cas, el seu contingut en alcohol provoca una major eliminació d'orina i, per això, actua en contra de la hidratació.
La forma més efectiva d'hidratar-se és bevent aigua fresca o bé prendre aigua amb gas amb rodanxes de fruites i infusions fredes (no es recomanen els refrescos industrials de te).

Aquestes són les recomanacions saludables i refrescants, encara que... qui es resisteix a una canya ben freda o un gelat en una terrassa a l'ombra? ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.