La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 27 de juliol del 2022

LES TEMPESTES SEQUES

La baixada de temperatures i la disminució de la intensitat del vent semblen donar-nos un petit respir, però encara hi ha incendis forestals que ens porten de cap en tot el territori peninsular i que han arrasat desenes de milers d'hectàrees.

Desgraciadament, alguns d'aquests incendis han estat provocats expressament, un fet que no té nom, o sí que en té: incivisme, barbàrie, salvatgisme... Uns altres han tingut a veure amb oblits humans, com el fet de no recollir les nostres deixalles quan sortim a la natura i deixar vidres escampats per boscos i muntanyes. Finalment, alguns incendis s'inicien en el decurs del que coneixem com a "Tempesta Seca".


Imatge: Nikos Koutoulas 

Què és una tempesta seca?

Segons l'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), és aquella tempesta que no porta associades precipitacions, o les porta molt febles, però sí aparell elèctric.

Se sol produir a l'estiu, en episodis de calor com el que acabem de patir, en zones on hi ha calor acumulada i, sobretot, baixa humitat. Solen ser localitzades, de curta durada, però molt nocives en potència. Això es deu al fet que porten moltíssima càrrega elèctrica, molt poca precipitació o cap i, a més a més, s'hi afegeixen ratxes de vent molt fort en el moment en què la tempesta es forma. Si, a sobre, cauen en zones amb sequera extrema, el risc d'incendi és altíssim. En aquest punt, entrem en un cercle viciós perquè les altes temperatures que provoquen els incendis poden desfermar noves tempestes seques.

Com altres fenòmens meteorològics, les tempestes seques es poden preveure i aconseguir un petit marge de temps per a evitar que siguin catastròfiques. En aquest sentit, potser es podria fer algun esforç de coordinació entre els serveis meteorològics i els estaments governamentals responsables de la protecció del medi ambient.

Cal prendre consciència entre tots plegats i ser acurats, respectuosos, previnguts i cívics.

La naturalesa ens està demanant ajuda a crits!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.