La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 2 de febrer del 2016

La Candelera

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora, si la Candelera riu, el fred és viu"
Refrany popular

El 2 de febrer és, segons la tradició, el dia en el qual la naturalesa ens proporciona un avanç meteorològic.
Antigament, quan no hi havia mètodes tan sofisticats com avui per la predicció meteorolòca, l'observació de l'entorn éra l'única manera que tenien els pagesos per establir el calendari de treball. Així, mirant el cel, s'arriba al convenciment de que, si plou el dia de La Candelera, l'hivern s'ha acabat; en canvi, si aquest dia llueix el sol, l'hivern continua.
És un moment de l'any delicat en el qual els pagesos han de prendre decisions importants relacionades amb la sembra, la poda i les noves plantacions.
Una interpretació més assenyada d'aquest refrany, relaciona el riure de La Candelera amb la lluna. Si hi ha lluna plena, el fred continua i La candelera plora; si hi ha lluna nova, s'ha acabat el fred i La Candelera riu. Aquesta interpretació està relacionada amb una antiga tradició segons la qual, aquest dia, l'ós surt del cau hivernal i mira la lluna. Si la lluna és plena, torna al cau fins que arriba el bon temps.
Ja haureu vist a la tele com els americans treuen a la marmota Phil. Una vella tradició (sembla que exportada pels emigrants alemanys) arrelada al nord dels Estats Units i al Canadà, relaciona la fi de l'hivern amb l'observació del cel que fa la marmota. Si veu el sol, s'entorna al cau.


planetari.cat

Naturalment, aquest mètode per preveure el temps no és gaire fiable.

Segons podem llegir al diari Ara, sembla que aquest febrer seguirà una tònica semblant a la del passat gener. Temperatures més altes del que seria desitjable i absència de pluges.


Ara.cat: Anomalia de precipitacions prevista per aquest febrer. NOAA


Per saber-ne més: festes.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.