La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 30 de març del 2023

EXLIBRIS, DE QUI ÉS AQUEST LLIBRE?

Un exlibris és una estampa, segell o etiqueta que es col·loca en un llibre per a identificar al seu propietari. El terme prové del llatí "ex libris" que significa "dels llibres de".
La finalitat de l'exlibris és la d'indicar la propietat del llibre i evitar la seva pèrdua o extraviament.

Sovint, els exlibris són obres d'art en si mateixos i poden ser col·leccionables.

L'origen de l'exlibris es remunta a l'edat mitjana, quan els monjos utilitzaven segells per a identificar els llibres de les seves biblioteques. A partir del Renaixement, l'exlibris es va popularitzar entre la noblesa i els erudits, i es va convertir en una manera de mostrar la cultura i el gust estètic del propietari del llibre. Al llarg dels segles, el disseny i la tècnica dels exlibris han evolucionat i avui dia són considerats objectes de col·lecció molt apreciats pel seu valor històric i artístic.

Els exlibris solen tenir un disseny personalitzat que inclou una imatge i el nom del propietari, i també acostumen a incloure frases o cites que reflecteixen els seus interessos o gustos.

Les imatges poden ser simples o complexes, i poden incloure elements com a símbols, figures mitològiques, animals, paisatges, retrats, etc. En general, qualsevol imatge que el propietari de l'exlibris consideri significativa o representativa de la seva personalitat o interessos pot ser utilitzada en el disseny d'un exlibris.

Algunes persones trien imatges que representen la seva professió, la seva afició favorita, el seu lloc d'origen, el seu animal favorit, entre altres. En veure la imatge de l'exlibris, és possible que puguem inferir informació sobre el propietari i els seus interessos. Per tant, les imatges d'un exlibris poden ser interpretades com una referència visual de l'amo, depenent de cada cas en particular.

Generalment, els dibuixos que es reprodueixen en un exlibris són gravats. Tradicionalment, s'usava la tècnica de gravat en relleu, també coneguda com a xilografia o gravat en fusta, que consisteix a tallar un dibuix en una planxa de fusta i després aplicar tinta sobre la superfície tallada per a transferir la imatge a un paper.

Posteriorment, es van començar a fer servir altres tècniques de gravat, com el gravat en metall, en el qual es talla una imatge en una planxa de coure o acer utilitzant àcid i més tard es transfereix la imatge a un paper a través d'una premsa.

Avui dia, amb els avanços tecnològics, també és possible crear exlibris digitals i reproduir-los en paper emprant impressores d'alta qualitat. No obstant això, el gravat continuen sent la tècnica millor valorada per la seva qualitat artística i el seu valor històric. 



Totes les imatges corresponen a la pàgina 
art-exlibris.net - The Digital Exlibris Museum

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.