La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 17 de març del 2016

1816 l'any sense estiu

Fa 200 anys, la humanitat va patir una de les majors catàstrofes de la seva història.
L'any 1816 es van produir fortes anomalies climàtiques que van fer caure les temperatures mitjanes globals entre els 0,4 i els 0,7 centígrads. Això va provocar la mort de persones i animals i la destrucció massiva de cultius amb la conseqüència d'una terrible escassetat d'aliments a tot l'hemisferi nord.



Per fer-nos una idea més propera a nosaltres, a Barcelona la temperatura mitjana estival va davallar fins els 4ºC.

La causa d'aquestes anomalies es troba en l'erupció volcànica del Mont Tambora a l'illa de Sumbawa, Indonèsia, el 15 d'abril de 1815. Aquesta erupció va tenir un índex d'explosivitat en l'escala VEI (Índex d'Explosivitat Volcànica) de 7, que va expulsar immenses quantitats de cendra volcànica en l'atmosfera superior. Va ser l'erupció més gran del món des de l'erupció Hatepe l'any 180 AD.


Caldera del Mont Tambora. Foto: Jialiang Gao (peace-on-earth.org)

Durant el mes de juliol, Lord Byron, Mary Shelley, Percy Bysshe Shelley i John Polidori, es van refugiar a la Vila Diodati al costat del llac de Ginebra a Suïssa; van decidir fer un concurs per veure qui podria escriure la història més aterridora. En van resultar dos relats gòtics clàssics, Frankenstein de Mary Shelley i El vampir de Polidori, i el poema apocalíptic "Foscor" de Byron.

Year Without a Summer (Wikipedia)
Any sense estiu (Vikipèdia)
Mont Tambora (Vikipèdia)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.