La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


divendres, 18 de març del 2016

La primavera

La primavera és una de les quatre estacions de les zones temperades. També s'anomena primavera d'estiu en contraposició a la primavera d'hivern o tardor. Astronòmicament, comença amb l'equinocci de primavera (entre el 20 i el 21 de març en l'hemisferi nord, i entre el 22 i el 23 de setembre en l'hemisferi sud), i acaba amb el solstici d'estiu (al voltant del 21 de juny en l'hemisferi nord i el 21 de desembre en l'hemisferi sud). No obstant això, a vegades és considerada com els mesos sencers de març, abril i maig en l'hemisferi nord i setembre, octubre i novembre en l'hemisferi sud (primavera meteorològica). Se'n diu primaveral o vernal al que fa referència a aquesta època de l'any [Extracte de la Vikipèdia].

Avui fem un recull d'obres de grans pintors que tenen com a motiu principal la primavera.



Joaquim Vayreda (Girona, 1843 – Olot, 1894), creador de l’Escola paisatgística d’Olot, conectada amb l’Escola de Barbizon, de Corot, Rousseau i Troyon. Centrat en l’estudi del paisatge de la Garrotxa i, en especial, dels cicles de les estacions. En aquesta obra retrata l’ambient tranquil i encara fred d’un dia de març, amb una gran riquesa de matisos que anuncia la imminència de l’esclat primaveral sota un cel gris.


Joaquim Vayreda. Inici de primavera. Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Sandro Botticelli (Florència, 1445 - Florència, 1510), pintor del Quattrocento italià. La Primavera (o l'al·legoria de la Primavera) és una de les seves obres més conegudes. Amb un tractament refinat de la natura (hi ha centenars de tipus de flors) i l'hàbil ús del color, juntament amb l'elegància de les figures i la poesia del conjunt, aquesta obra és motiu d'admiració arreu del món.


Sandro Botticelli. La Primavera. Galleria degli Uffizi.

Vincent van Gogh (Zundert, 1853 - Auvers-sur-Oise, 1890). El pintor postimpressionista més influent en els diversos moviments pictòrics de finals del segle XIX. Pintat al sud de França, la imatge anuncia l'arribada de la primavera. El tema, les línies negres i el posicionament de l'arbre en el quadre estan inspirsats en el gravat japonès. Les flors blanques eren de color rosa, però s'han esvaït amb l'exposició a la llum, perdent part de la seva intensitat cromàtica.


Vincent Van Gogh. Flors de l'ametlla. Van Gogh Museum.

Toshi Yoshida (Tokyo, 1911 - 1995), artista gravador, il·lustrador i pintor associat al moviment Sosaku-Hanga. Els seus temes preferits eren els paisatges i els animals. Destaca la delicadesa i la reverència amb la que tracta els paisatges, tant del Japó com d'altres llocs que visitava en els seus nombrosos viatges.


Toshi Yoshida. Inici de la primavera a Azumino. Indianapolis Museum of Art.

Rene Magritte (Lessines, 1898 - Brussel·les, 1967) Pintor surrealista belga, va buscar la implicació dels espectadors, qüestionant la seva percepció de la realitat. Magritte manipula imatges quotidianes proposant un joc d'equívocs en el qual la mirada entra en contradicció amb l'objecte.


Rene Magritte. La primavera. Christie's.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.