Sabem que les abelles estan desapareixent. Les causes són diverses i les podem resumir en tres grans línies: l'alteració de l'hàbitat, l'ús de pesticides i les malalties. Però una de les amenaces més grans ve d'un paràssit: la varroa.
La Varroa destructor és un àcar que parasita les abelles causant la varroosi. La varroa s'alimenta de la sang de les abelles debilitant-les. En aquest procés, l'abella és infectada amb un virus (ARN) que causa la deformació de les ales i, de vegades, la progressiva mort de tota la població del rusc. La malaltia està estesa per la major part de les zones apícoles del món.
El biòleg i fotògraf Anand Varma (ja en vam veure un vídeo en aquest bloc) va rebre l'encàrrec de National Geographic d'acostar-se a les abelles. En aquesta xerrada TED2015, Varma ofereix una mirada lírica de l'interior d'un rusc i revela una de les majors amenaces per a la seva salut: un àcar que s'alimenta d'abelles en els primers 21 dies de vida. Varma mostra el problema i el que s'està fent per resoldre-ho. Molt interessant.
Enllaços:
Pàgina web de Anand Varma
La varroa a la Vikipèdia
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.