La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 1 d’agost del 2018

La gitaneta

La gitaneta (Zygaena filipendulae) és una espècie de papallona molt comuna a Europa. La podem veure a l'estiu, amb els el seu cos esvelt i els seus colors llampants.

Tenen una envergadura de 3-4 cm. Les ales davanteres són de color verd fosc metàl·lic amb sis taques vermelles i les ales del darrere són d'un vermell intens.

Els adults volen en dies assolellats i calorosos d'estiu; i són atrets per una àmplia gamma d'espècies de flors com la centàurea o l'ecabiosa. Les larves s'alimenten de plantes com els lotus o els trèvols. L'espècie passa l'hivern en estat larvari.

El gènere Zygaena forma part de la família Zygaenidae amb un bon nombre d'espècies. Són papallones diürnes i petites amb una forma estilitzada que recorda els himenòpters. La seva coloració elegant i vistosa ha donat lloc al nom popular de gitanes o gitanetes, en referència als vestits de colors vius de les dones de l'ètnia gitana. Les zygaenes són verinoses i els colors vius són una advertència per als possibles depredadors (coloració aposemàtica).



Zygaena filipendulae.  Foto: Katya [Wikimedia Commons]


Zygaena filipendulae.  Foto: Bjoertvedt [Wikimedia Commons]


Zygaena filipendulae.  Foto: Harald Süpfle [Wikimedia Commons]


Zygaena filipendulae.  Foto: Björn S... [Wikimedia Commons]


Zygaena filipendulae.  Foto: Lairich Rig [Wikimedia Commons]



Zygaena filipendulae (Eruga).   Foto: Bj.schoenmakers [Wikimedia Commons]


Zygaena filipendulae  (crisàlide).  Foto: Hectonichus [Wikimedia Commons]

La Zygaena occitanica, la gitaneta de Provença, es troba des de l'Algarve a Portugal i el sud d'Espanya fins a les parts orientals del Cantàbric i el sud de França.


Zygaena occitanica.  Foto: www.invertebradosdehuesca.com


Per saber-ne més:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.