La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!
dimarts, 4 de desembre del 2018
La pedra seca, patrimoni de la UNESCO
Foto: Daniel Macia. Vall de Cardós (Pallars Sobirà)
Foto: Daniel Macia. Vall de Cardós (Pallars Sobirà)
Les construccions fetes amb pedra seca són molt antigues. Ja en la prehistòria, a partir del neolític, l’esser humà comença a utilitzar les pedres de l’entorn per delimitar determinats espais en funció de les necessitats. Aquestes construccions constituïen una barrera entre l’exterior i l’espai que convenia protegir o aïllar.
Aquestes construccions s’han mantingut, moltes vegades en perfecte estat, fins avui. De la mateixa manera, la tècnica s’ha aplicat fins els nostres dies a nombrosos indrets del món.
Les pedres es van encaixant unes amb altres sense l’ajuda de cap altre material, utilitzant la gravetat com a força aglutinant.
La integració d'aquestes estructures de pedra en el paisatge és una de les característiques més preuades d'aquestes construccions i els ha valgut la denominació d'art: L'Art de la pedra Seca.
Recentment, la UNESCO ha inclòs a la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la humanitat, l'art de la pedra seca.
La iniciativa ha estat presentada en una candidatura conjunta de vuit estats europeus: Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya.
A Catalunya, podem gaudir de la contemplació de nombrosos testimonis d’aquest patrimoni etnològic del món de la pagesia, des dels ibers (segle VI aC) fins als nostres dies.
Un espai web a internet ens ofereix tota mena de dades sobre aquest patrimoni: Wikipedra
Aquí, podem consultar les construccions existents, amb referències precises a través de mapes, fitxes, fotografies i croquis.
Podem col·laborar i contribuir a eixamplar aquesta base de de dades a través d’una app per a mòbils: L’App de la Pedra Seca.
Per saber-ne més:
L'art de la pedra seca, patrimoni de la UNESCO [Gencat Actualitat]
L'art de la pedra seca, declarat Patrimoni Cultural de la Humanitat [Viure als Pirineus]
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.