La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 11 de desembre del 2019

El còndor passa

El còndor dels Andes (Vultur gryphus) és una espècie d'ocell sud-americà de la família dels voltors del continent americà (Cathartidae), l'únic membre del gènere Vultur. El seu nom ve del quítxua kuntur. Viu a la serralada dels Andes i la costa Pacífica contigua de l'oest de Sud-amèrica, i és l'ocell terrestre volador més gran de l'hemisferi oest.


Foto: Frans-Banja Mulder [Wikimedia Commons]

Els adults poden mesurar fins a 142 cm d'alçada, assolir una envergadura de fins a 330 cm (sent l'au terrestre amb més envergadura) i un pes entre els 7,7 i els 15 kg.

La seva esperança de vida por arribar als 75 anys en captivitat i en llibertat es creu que poden viure 50 anys.

Aquest animal sempre ha estat un símbol cultural molt important a la zona dels Andes d'Amèrica del sud durant milers d'anys. Pels inques del Perú, el còndor representa un dels tres regnes de la existència, el cel. Els altres dos són el jaguar que representa la terra, i la serp que representa l'inframon. Els còndors dels Andes també desenvolupen un paper essencial pels humans com a importants eliminadors de carronya, ja que ajuden a limitar la propagació de malalties infeccioses que provoquen els cadàvers.

La seva supervivència en el seu hàbitat natural també és important per la industria de l'ecoturisme. També se'n troben a gran quantitat de zoològics, sent un animal molt popular, i que permet als cuidadors del zoològics adquirir experiència en la cria de còndors en captivitat, essencial per la conservació dels còndors de Califòrnia, en perill crític d'extinció.

Aquesta espècie està catalogada com a "gairebé amenaçada" per la llista roja de la UICN ja que la seva població ha anat disminuint en els últims anys. Les amenaces més importants per aquesta au són la pèrdua del seu hàbitat, la ingestió de municions de plom dels caçadors i la persecució per part d'alguns agricultors.[4] Tot i els programes de reintroducció, la seva lenta taxa de reproducció (1 ou cada 2 anys) fa que la recuperació de la seva població sigui lenta.

[Extracte de la Viquipèdia]


Foto: Pedro Szekely [Wikimedia Commons]


Foto: Michael Gäbler [Wikimedia Commons]

El primer vol



La cançó

L'any 1970, Paul Simon i Arthur Garfunkel van sorprendre el món amb un magnífic àlbum titulat "Bridge over Troubled Water". En aquest àlbum apareixia una cançó d'inspiració andina, "El condor pasa" ("If I could"). La cançó era una versió d'un tema del grup folklòric Los Incas que Paul Simon havia sentit en una actuació al "Théâtre de l'Est" a París.

Los Incas, formació musical fundada el 1956 per l'argentí Jorge Milchberg a França, van participar en l'enregistrament de "El condor pasa" de Simon and Garfunkel que es va convertir en un èxit mundial.

L'autor de la música d'"El Condor pasa" és el compositor peruà Daniel Alomía Robles i és una de les peces que apareix en la sarsuela del mateix títol composta l'any 1913.


Simon & Grafunkel: El Condor Pasa


La versió enregistrada en disc per Los Incas el 1963


Versió tocada segons la partitura original de l'autor Daniel Alomía Robles.



Històtia d'"El condor pasa"



Per saber més sobre el còndor andí:
Extens article sobre el còndor andí a la Wikipedia (en castellà)



2 comentaris:

Moltes gràcies per comentar.