Fernão de Magalhães va manifestar (suposadament) després del seu viatge al voltant del món:
L'expedició de Magallanes va salpar tal dia com avui des de Sevilla i acabaria donant la volta al món per primera vegada.
La primera fotografia de la Terra feta des de la Lluna pel Lunar Orbiter 1, el 1966, mostrava a la humanitat l'aspecte real de la Terra. Mai un ésser humà havia pogut contemplar abans el nostre planeta des d'aquesta perspectiva.
Imatge: NASA
Molts de nosaltres, però, descobrim perplexos, gràcies a internet, que en ple s XXI, encara hi ha qui dubta de l'esfericitat de la terra.
Des que l'ésser humà, camina sobre dos peus, s'ha dedicat a observar el món que l'envolta, primer per pura supervivència, després per afany de coneixement.
En el s VI aC, el grec Anaximandre va descriure la terra com un cos finit de forma cilíndrica envoltat de cel.
Eratòstenes va calcular la longitud del meridià terrestre en uns 39.614 km el s III aC (va errar només en 400 km).
Aristòtil (384 aC), encara que equivocat en la seva teoria del geocentrisme, va descriure la terra com una esfera.
No cal anar més enllà; el "terraplanisme" (I altres teories conspiratives i negacionistes), es basen en conviccions, ignorant l'evidència científica.
Què passa doncs quan:
- Observem un veler que s'allunya en l'horitzó amb uns prismàtics i deixem de veure en primer lloc el casc de l'embarcació mentre encara s'aprecia la vela. Si la terra fos plana, s'aniria fent més petit, però el veuríem sencer. No?
- Si estiguéssim en una gran plana amb un arbre al mig, observaríem el mateix des del sòl que enfilats a l'arbre. O no?
- Durant un eclipsi lunar l'ombra que projecta la terra sobre la lluna és rodona. O només ens ho sembla?
- En viatjar amb avió s'aprecia la curvatura de la terra. A més a més, podem volar en línia recta sense arribar al límit terrestre i donar la volta sencera al món. No?
- En unes parts del món és de nit mentre que en altres és de dia. Si la terra fos plana, podríem veure el Sol durant la nit. Oi?
Ah! Si, que el que volíem avui era recordar el viatge de Magalhães, El primer home que va viure l'evidència irrefutable: la Terra és rodona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.