La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 12 de juliol del 2022

LA CATEDRAL DE SANT BASILI DE MOSCOU

Tal dia com avui de 1561 es consagrava la Catedral de Sant Basili de Moscou. És un temple ortodox, tota una icona de la ciutat, conegut mundialment per les seves acolorides cúpules en forma de bulb. Ivan el Terrible va ordenar la seva construcció per a commemorar la conquesta del Kanato de Kazan. Juntament amb el Kremlin, és Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

El seu estil té una mescla de l'arquitectura russa i bizantina amb una clara influència del Renaixement italià.

El color original era més subtil. Les parets barrejaven maons vermells o imitacions pintades amb adorns blancs. Les cúpules, cobertes amb estany, eren daurades; una combinació brillant però bastant tradicional dels colors blanc, vermell i daurat. En el segle XVII l'actitud russa va canviar i va ser llavors quan la Catedral de Sant Basili va començar a adquirir els colors vius actuals.

Està composta per nou capelles independents dedicades als sants en les festivitats dels quals Ivan el Terrible va guanyar una batalla, la torre central, unifica tot el conjunt.

Ha sobreviscut a incendis, a les tropes de Napoleó que la van usar com a estables i a un pla de demolició per part de col·laboradors de Stalin que opinaven que no deixava suficient espai per a les desfilades.


Imatge: Alvesgaspar

Com a curiositat... A qui no li sona aquest temple? El Tetris va ser creat en 1984 per l'enginyer informàtic rus Alekséi Pázhitnov i la Catedral de Sant Basili iniciava el joc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.