La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 7 de juliol del 2022

SOPA FREDA DE MELÓ AMB PERNIL CRUIXENT

Una de les fruites estiuenques més consumides és el meló (Cucumis melo) pertanyent a la família de les cucurbitàcies. Es tenen notícies del seu cultiu fa més de quatre mil anys a la regió mediterrània oriental i Àsia occidental, encara que l'origen exacte es desconeix.

Té múltiples virtuts: és diürètic, digestiu, demulcent (amb una substància viscosa protectora, que s'usa en el tractament local de gingivitis, estomatitis i faringitis). És nutritiu; 100 g proporcionen més de la meitat de la dosi diària de vitamina C recomanada. És antioxidant, depuratiu i hidratant. Aporta carbohidrats, calci, magnesi, potassi i fòsfor.

Diu el saber popular que "El meló, al matí or, al migdia plata i a la nit mata", però res més lluny de la veritat. Sí que és cert que alguns professionals aconsellen evitar-ho a la nit pel seu alt contingut en hidrats de carboni, però és similar al d'altres fruites com la poma. La seva aportació en sucres és notablement inferior al del raïm, les figues, el mango o els plàtans.

Això que la síndria és més sana que el meló tampoc és cert, ja que el meló té un índex glucèmic de 60 (mitjà) mentre que en la síndria és de 70 (alt).

El seu alt contingut en potassi ajuda a regular la tensió arterial, combat la retenció de líquids i afavoreix el correcte funcionament del sistema nerviós.

Sempre és recomanable consumir fruites i verdures de temporada i el meló és una opció saborosa, nutritiva i saludable. A més és versàtil; es poden preparar sucs i sopes fredes que són un més que apetible entrant quan la calor referma. Possiblement, la que més ens agrada a l'àvia Clementina és la sopa freda de meló amb pernil cruixent.

Us deixem amb la recepta i que aprofiti ;)


Sopa freda de meló amb pernil cruixent.

Ingredients:

  • 1 kg de meló madur pelat i sense llavors
  • 100 ml de nata per a cuinar (podem substituir-la per iogurt grec)
  • 2 o 3 cullerades d'oli d'oliva
  • Sal i pebre negre recentment molt (al gust)
  • 1 rodanxa gruixuda de pernil serr

Preparació:

Piquem el pernil serrà i reservem embolicant-lo en paper de cuina.

Triturem el meló amb una batedora fins que estigui homogeni i sense grumolls. Afegim la nata, l'oli d'oliva, la sal i el pebre negre i triturem de nou. Provem per si cal rectificar algun dels ingredients. Recordem que encara que li afegim una mica de sal és una recepta una mica dolça.

Passem tot a un recipient tancat i el deixem dins la nevera unes hores perquè es refredi.

El cruixent de pernil el podem fer al microones en tandes de 30 segons fins a comprovar que està cruixent vigilant que no es cremi. Una altra opció és saltar-lo en una paella fins que estiguin al gust.

Servim la sopa en plats, empolvorem el pernil i rematem amb una mica de pebre recentment molt i un fil d'oli d'oliva verge extra.

Com a suggeriment pots afegir-li una miqueta d'orenga o alfàbrega fresca o menta fresca, una d'aquestes espècies li donarà un punt únic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.