La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 16 d’agost del 2022

ELS ESPLÈNDIDS COLORS DEL BETTA

El Betta splendens també conegut entre els aquariòfils com a lluitador del Siam, és un petit peix provinent del sud-est asiàtic.



Imatge: WallpaperFlare 

Presents als aquaris de tot el món, els Betta splendens (de 6,5 a 7,5 cm), són coneguts pels seus espectaculars colors i les grans i sedoses aletes que li donen un aire majestuós. Aquestes característiques, però són el resultat de la selecció artificial amb la qual els criadors han anat creuant els exemplars més atractius des del segle XIV. En la natura, les aletes són més curtes i els colors menys vistosos.


Betta splendens, coloració natural. Imatge: Aquariadise 

Tant a la natura com a l'aquari, els bettas mascles tenen un comportament molt territorial i defensen amb energia els seus territoris de cria. Als seus llocs d'origen, s'havia aprofitat aquesta agressivitat per a organitzar combats entre mascles.

Viu en aigües dolces estancades a una temperatura d'uns 26°c.
Posseeix un òrgan especial anomenat laberint que li permet respirar directament de l'aire quan les condicions de l'aigua són pobres en oxigen. Això és molt a tenir en compte pels aquariòfils, ja que s'ha de procurar que l'aquari estigui ben cobert per mantenir l'aire entre l'aigua i la tapadora ben humit. 

Una altra de les seves peculiaritats i que també el fa atractiu per als aficionats més inquiets, és el procés de cria que comença amb el mascle construint un niu de bombolles a la superfície de l'aigua, Després comença un ball d'exhibició davant la femella, durant el qual, el mascle desplega les aletes i neda al voltant del niu. El mascle es mostra molt insistent i pot arribar a ser violent fins que la femella accepta. Llavors ve el moment de l'expulsió dels ous que el mascle fecunda mentre s'abracen amb tot el cos. Immediatament, el mascle comença a recollir els ous i els va dipositant dins el niu de bombolles. Durant el procés, la femella aprofita per empassar-se uns quants ous, si pot. A la natura, la femella s'allunya del niu i deixa el mascle al càrrec dels ous que trigaran unes 48 hores a fer eclosió. A l'aquari, convé retirar la femella després de la posta i deixar el mascle sol. Després de l'eclosió, el pare dóna per conclosa la seva tasca i els nadons s'apressen a allunyar-se del seu progenitor per a no ser devorats.


Imatge: WallpaperFlare 


Imatge: WallpaperFlare 


Imatge: WallpaperFlare 


Imatge: WallpaperFlare 


Vídeo: El cicle de vida complet del peix Betta en 3 minuts:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.