La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 17 d’agost del 2022

SANTA MARIA DE MUR


L'església de Santa Maria de Mur es va construir durant la segona meitat del segle XI dins de l'antic terme municipal de Mur, actual de Castell de Mur, a la comarca del Pallars Jussà. És l'únic exemple del romànic català que conserva la seva estructura original intacta: església, claustre i dependències dels canonges.

D'estil Romànic llombard, per les faixes i els arcs cecs, consta d'una planta basilical de tres naus i està coberta per una volta de canó. La nau nord es va perdre i va ser reconstruïda amb tres capelles gòtiques. El claustre, del segle XII, té forma rectangular i els seus costats són desiguals en nombre de columnes i arcades. A la galeria oest, encara s'hi poden veure alguns capitells originals amb motius vegetals, humans i geomètrics. Va ser declarat Monument Històric Artístic l'any 1920.

Tal vegada l'atractiu més gran d'aquesta església eren les seves valuoses pintures. I diem "eren" perquè van ser arrencades mitjançant la tècnica de strappo i venudes a l'antiquari estatunidenc Ignacio Pollak. Avui dia es poden veure les pintures murals de l'absis central al Museu de Belles arts de Boston i les de l'absidiola sud al Museu Nacional d'Art de Catalunya. En queden unes petites mostres bastant ennegrides in situ.

Des de l'any 2008, podem veure una còpia fidel d'aquestes pintures gràcies a una nova tècnica d'impressió. En l'absis central ens trobem amb un Pantocràtor dins d'una màndorla, assegut i envoltat d'estrelles. També podem observar els quatre evangelistes (tetramorfs). En el segon nivell veiem als dotze apòstols, uns atlants i dues escenes referides a Caín i Abel. I en el tercer nivell o nivell inferior veiem episodis de la infància de Jesús, així com una escena de l'Ascensió en un dels absis laterals; un tema que rarament es representava en els absis.

Us deixem amb unes imatges d'aquesta meravella del Romànic que us faran venir ganes de visitar-la.


Imatge: Bonjorn 


Imatge: La Noguera 


Imatge: Mikipons 


Imatge: PMRMaeyaert 


Imatge: PMRMaeyaert 


Imatge: PMRMaeyaert 


Imatge: La Noguera 


Imatge: PMRMaeyaert 



Imatge: PMRMaeyaert 

---

També et pot interessar:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.