Imatge: Diliff
El 20 d'octubre de 1973 s'inaugurava un dels edificis més famosos i distintius del segle XX: La Casa de l'Òpera de Sydney (Sydney Opera House), declarat Patrimoni de la Humanitat en el 2007.
Va ser inaugurada oficialment per la reina Isabel II i el Duc d'Edimburg, amb fabulosos focs artificials i la representació de la Simfonia no 9 de Beethoven.
Va ser dissenyat per l'arquitecte danès Jam Utzon. Van haver de passar 16 anys des que es va col·locar la primera pedra fins a la seva finalització. Les complexitats estructurals de la construcció van disparar tant el cost de l'obra que van acabar provocant diversos enfrontaments entre els representants polítics del govern de Nova Gal·les del Sud i l'arquitecte que, finalment, va dimitir de la direcció del projecte.
És una construcció expressionista, radicalment innovadora, rematada per una sèrie de grans petxines prefabricades que conformen l'estructura de les teulades, totes basades en la mateixa semiesfera.
El més impactant de l'edifici és la seva amplitud i l'estructura de les seves voltes, una obra impactant, coberta amb 27.000 tones de teules blanques procedents de Suècia, dissenyades per a la seva autoneteja.
Consta de cinc teatres, cinc estudis d'assaig i dues sales principals. S'hi representen obres de teatre, ballets, òperes i grans produccions musicals, amb les millors veus i interpretacions del món.
És seu de la Companyia d'Òpera d'Austràlia, de la Companyia de Teatre de Sidney i de l'Orquestra Simfònica de Sidney, i és administrat pel Sydney Opera House Trust, un organisme públic del govern estatal de Nova Gal·les del Sud.
És un dels edificis més visitats del món, amb més de quatre milions de persones l'any.
Tot i que l'aspecte exterior de l'edifici, recorda les veles dels vaixells o les closques de les petxines, el mateix arquitecte diu que es va inspirar en els grills d'una taronja.
Imatge: Sydney Opera House Sails
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.