La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 9 de novembre del 2022

LA CAIGUDA DEL MUR DE BERLÍN

La nit del 9 de novembre de 1989, després de gairebé tres dècades d'una Alemanya dividida, es va derrocar el Mur de Berlín.


Imatge: Fotògraf desconegut 

El Mur s'havia construït després de la Segona Guerra Mundial, quan les forces aliades havien derrotat al règim nazi. Alemanya es va dividir en dos: la República Federal d'Alemanya (RFA), sota el control dels Estats Units, el Regne Unit i França, i la República Democràtica Alemanya (RDA) controlada per la Unió Soviètica.

Berlín continuava sent la capital alemanya, per la qual cosa la ciutat també es va dividir en dues zones. La tensió que regnava entre els EUA i l'URSS va provocar que els soviètics van decidir construir un mur.

Era una estructura de formigó de 120 km de longitud i uns 3 metres d'altura que s'anava reforçant per a vigilar-ho millor i evitar fugides des de la RDA. La vida era molt diferent en un i un altre costat del mur. Els ciutadans occidentals podien viatjar a altres països, escoltar música i llegir llibres d'autors estrangers, disposaven de centres comercials... mentre que a Berlín Oriental es va prohibir qualsevol influència externa que no provingués de la Unió Soviètica.

Més de 100.000 persones de la RDA van intentar saltar el mur i, segons la pàgina oficial de la ciutat, unes 140 van morir per trets de la policia de l'Est.

La caiguda del mur va suposar el retrobament de familiars, la lliure circulació per tota la ciutat i que tots tinguessin els mateixos drets i llibertats. La unificació de Berlín va provocar la reunificació d'Alemanya i la dissolució de l'URSS (amb el naixement de 15 nous països), així com la fi de la guerra freda.

Segons els historiadors, aquest esdeveniment no hauria tingut lloc si no és per Mijaíl Gorbatxov i la seva política coneguda com a "Glàsnost" (obertura, transparència) que elimina la repressió estalinista i donava més llibertats als ciutadans soviètics, els quals van veure com eren alliberats presos polítics i els periòdics podien publicar articles criticant al govern.

El 9 de novembre de 1989, en una roda de premsa emesa en viu per la ràdio i la televisió, Günter Schabowski, cap del Partit Socialista Unificat d'Alemanya, va provocar accidentalment l'immediat tràfec i la desaparició del Mur de Berlín, en anticipar polítiques governamentals aperturistes.

Ràpidament, els alemanys van començar a apinyar-se en els punts d'encreuament del Mur entre Berlín de l'Est i de l'Oest, demanant als guàrdies la seva obertura, fet que es va produir a última hora de la nit. Els ciutadans de l'Alemanya Oriental rebien als seus veïns amb flors i xampany.

Feliç aniversari de la caiguda del "Mur de la vergonya" que no s'hagués hagut d'aixecar mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.