La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 27 de gener del 2016

Edison i la llàntia meravellosa

Tal dia com avui de l'any 1880, Thomas Alva Edison va a patentar una bombeta incandescent de filament de carboni, viable per a l'explotació comercial, és a dir, que funcionava fora dels laboratoris.

No va ser el primer a patentar un llum incandescent alimentat per electricitat.
L'alemany Heinrich Göbel ja havia registrat la seva pròpia bombeta incandescent el 1855, també l'enginyer rus Alexander Lodygin va patentar una bombeta incandescent l'any 1874.
Joseph Wilson Swan en va rebre la patent britànica el 1878 i l'any següent va començar a instal·lar bombetes en llars i senyals a Anglaterra i el 1881 va crear la seva pròpia companyia, The Swan Electric Light Company, per a la producció comercial.

Però la paternitat de la bombeta que ens és familiar i que els més veterans hem utilitzat tota la vida, s'atribueix a Edison. La gran aportació d'Edison va ser la creació del buit total dins la bombeta, la qual cosa va permetre augmentar considerablement la durada de la bombeta.


La bombeta de Swan i la de Edison que es poden veure al Science Museum de Londres.

Aquest invent ha estat considerat un dels més revolucionaris de la història i, ha estat indiscutiblement un dels invents tecnològics més utilitzats des de la seva aparició.

Actualment ja no es fabriquen i han estat substituïdes per altres dispositius molt més eficaços.


Foto: LPS.1

La bombeta de la caserna de bombers de Livermore, Califòrnia, ha estat encesa des que es va instal·lar l'1 de gener de l'any 1901, amb una sola interrupció per ser canviada de lloc.
Aquest fet obre el debat sobre la obsolescència programada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.