La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 28 de gener del 2016

L'ecosistema de Leuser en perill

Avui ens ha arribat una crida per aturar la deforestació de l'ecosistema de Leuser a Indonèsia.
La causa d'aquesta deforestació rau en l'explotació de grans superfícies de terreny pel cultiu de la palma (Elaeis guineensis).

La palma és original de l'Àfrica occidental i s'ha anat extenent per l'Amèrica central i per Àsia. D'aquesta planta s'extreu un oli que la industria aprofita per fer combustible vegetal i greixos destinats a productes alimentaris i cosmètics. És l'oli vegetal més utilitzat en el món i el podem trobar en més de la meitat dels productes envasats en qualsevol supermercat. El gran creixement de la demanda d'oli de palma ha empès la industria a cultivar la palma en plantacions massives.
Es produeixen 50 milions de tones d'oli de palma cada any que proveeixen el 30% de l'oli vegetal de tot el món. Aquesta xifra s'explica perquè l'oli de palma és molt versàtil i permet multitut d'aplicacions i també perquè el seu cultiu és molt lucratiu i produeix quantitats més grans que altres fonts d'oli; per posar un exemple, la producció de l'oli de palma és un 30% més barata que la de l'oli de soja.

Tot i estar protegida per la legislació nacional d'Indonèsia, l'expansió de les plantacions de palma d'oli ha assolit dimensions descomunals i amenaça la supervivència de tot l'ecosistema i suposa una contribució a la crisi climàtica i atenta directament contra la biodiversitat.


"Eyes on Leuser". Vídeo de Marten Slothouwer en col·laboració amb amb BPKEL (entitat que gestiona l'ecosistema Leuser). El canal s'actualitza constantment. El propòsit és crear una base de dades el més completa possible, de la increïble biodiversitat en l'ecosistema de Leuser.

Situat al nord-oest de l'arxipèlag indonesi, Leuser és l'hàbitat naturals d'orangutans, elefants, rinoceronts i tigres de Sumatra. És un lloc únic i un dels de major biodiversitat del món. L'Ecosistema de Leuser és una gran extensió de selva en la qual hi ha 8.500 tipus de plantes, unes 350 espècies rares d'ocells, 194 de rèptils i 129 de mamífers. Una massa forestal densa, humida i impenetrable, envoltada per cultius de palma que consumeixen grans quantitats d'aigua i no permeten que cap altra planta creixi al voltant; els animals salvatges ni s'hi acosten.

L'organització Rainforest Action Network ha endagat una campanya per demanar a les empreses d'oli de palma que aturin immediatament la destrucció de l'ecosistema de Leuser (el més afectat per la deforestació).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.