La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 10 de maig del 2016

Forn microones i salut

El forn microones ha esdevingut un dels electrodomèstics més utilitazats a les nostres llars.
Com tots els aparells que emeten qualsevol tipus d'ones, el forn microones, ha estat objecte de moltes crítiques.
Però, què hi ha de cert en les acusacions formulades contra aquest tipus de forns?


Imatge: Ischa1 [Wikimedia Commons]

Els orígens
Com molts dels invents que han estat clau en la història, el forn microones va sorgir a partir d'una aplicació amb una finalitat completament diferent. Durant la segona guerra mundial, enginyers britànics van desenvolupar un emissor de microones que s'instal·lava en els radars per a la detecció d'avions bombarders. Mentre experimentava amb les ones d'altra freqüència, Percy Spencer es va adonar que una una pastilla de xocolata que tenia a prop, s'havia fos. Després de diverses proves, va poder confirmar que els líquids sotmesos a les radiacions de microones, s'escalfaven.
A partir d'aquest moment, començà a treballar en la idea d'un forn. Després de moltes proves va aparèixer el  primer microones funcional, molt gran, molt car i amb molt poca incidència en la vida quotidiana de les persones.
Però a partir dels anys 70, les millores tecnològiques acavàren convertint el forn microones en un dels aparells elèctrics més venuts als Estats Units. 10 anys més tard, arribava a les nostres cases per quedar-s'hi.

Com funciona?
El forn microones transforma l'energia elèctrica en ones de ràdio d'alta freqüència. L'aigua, els greixos i d'altres substàncies presents en els aliments, absorbeixen l'energia produïda per les microones.
Moltes molècules (com les de l'aigua) són dipols elèctrics, tenen una càrrega positiva parcial en un extrem i una càrrega negativa parcial en l'altre. Quan aquestes molècules entren en contacte amb les ones electromagnètiques, giren per alinear-se amb el camp elèctric altern de les microones. Aquesta rotació fa que les molècules xoquin les unes amb les altres i generin, per fricció, energia que es dispersa en forma de calor.

Són perillosos?
Si l'aparell ha estat ben fabricat i ha passat els controls necessàris, les ones no en poden travessar les parets. Aquest és el motiu pel qual només funcionen amb la porta tancada.
Quan s'interromp el funcionament de l'aparell, les ones desapareixen sense deixar rastre, ni en l'interior del forn ni en els aliments.
Això sí, hem de seguir les instruccions del fabricant per fer-ne l'ús adequat i mantenir-l'ho en bon estat i net, atès que la brutícia i els desperfectes podrien alterar el funcionament normal de l'aparell.

Alteren les propietats dels aliments?
Tots els sistemes de cocció habituals alteren els aliments cuinats. No s'ha detectat que els aliments cuits en el microones tinguin pitjor qualitat nutritiva.

Ha estat tanta i tan gran la controvèrsia al voltant del forn microones que, finalment, el seu ús s'ha acabat convertint en una qüestió de fe (és clar que amb molts adeptes).

Per saber-ne més:
Full informatiu de l'Organització Mundial de la Salut:
Campos electromagnéticos y salud pública: Hornos microondas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.