La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 30 de gener del 2018

Els sabons de la Vicky

Aquesta entrada ens fa una il·lusió especial.
D’una banda, la Vicky (els que ens seguiu a Facebook, ja la tindreu present) és una bona amiga de l’àvia Clementina, és una noia desperta, alegre i divertida. D'altra banda, és una experta (segons ens diu, autodidacta i aprenent) en l’elaboració de sabons artesans. Però no només això, a més, els seus sabons i altres cosmètics, tenen uns acabats molt destacables, estan fets amb gust. I, a sobre, ens dóna l'oportunitat de conèixer una altra manera d'utilitzar els nostres olis.
Moltes gràcies, Vicky.





Avui l’hem volgut entrevistar per tal que ens expliqui com ho fa, que ens parli de la seva activitat. Potser algú, després de llegir l’entrevista, s’animarà a fer sabons a casa. Ja us avancem que si ho aconseguiu, gaudireu d’una experiència altament satisfactòria.

Pregunta: Vicky, com neix el teu interès pels sabons?
Resposta: Sempre veia la mare rentant-se la cara amb sabó, en aquells anys, ella en comprava un que es deia Lux. Tenia una pell espectacular. Jo comprava sabons d’una marca molt coneguda anglesa. Un dia mirant per la web vaig veure un vídeo de com fer-ho a casa i em vaig llançar. La sensació de rentar-se la cara amb un sabó d' aquests es inexplicable. I a la dutxa la pell queda llisa, fineta i suau...

P: És molt complicat fer sabó a casa?
R: No, es una tècnica mecànica. Una vegada l’aprens es fàcil. El que no es tant fàcil, és saber quins olis i quines herbes cal emprar. Això és el que més  m'agrada de fer sabons, la recerca d’ingredients naturals. Quan algú em demana un sabó específic, començo una recerca d'olis, plantes, etc. Tinc la casa plena de pots amb olis, herbes... es molt enriquidor. No faig servir tints de colors, queden molt macos però a mi m’agraden naturals. Hi han un munt d'ingredients que poden donar tonalitats al sabó de manera natural; fangs, carbó, hibiscos, pastanaga...

P: Quins consells donaries a algú que vulgui començar?
R: El més important es fer servir olis naturals. L’oli d'oliva verge extra és el rei. Sobretot, cal no fer servir oli de palma, molts sabons mal dits artesans porten oli de palma per abaratir costos. De vegades, hi posen greix animal, hem de llegir els INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient). Els sabons cosmètics no s’han de fer amb olis reutilitzats. Els fregits tenen tòxics, nomes serveixen per rentar roba o estris de casa.

P: Al final de l’entrevista posem un enllaç al teu magnífic bloc per aquells que tinguin interès a fer-se el sabó, però ens agradaria que ens fessis una breu descripció del procés.
R: Hem de tenir molta cura perquè la sosa es càustica, guants, ulleres de plàstic i un davantal i fer-ho a un espai airejat. El lleixiu es fa amb la sosa i l’aigua, amb cura, arriba a mes de 70 graus en segons, afegim el lleixiu als olis i amb una batedora, treballem fins arribar a la traça, una consistència com de crema catalana, en aquest punt fem el SE (sobreengreixat), es a dir hi afegim els olis que no saponificaran i donaran la hidratació adequada a cada tipus de pell, les herbes, fangs, olis essencials... els fiquem en els motlles i, a les 24 hores. el tallem. Hem d' esperar mínim 30 dies per fer-los servir, és el temps en que la sosa desapareix, i la saponificació és completa.
Vull esmentar els bàlsams pels llavis que faig amb ingredients de l' àvia Clementina. En faig també per l' herpes labial, i funcionen. A més de gaudir fent sabons i bàlsams, el mes gratificant es quan algú et diu que li van be, que funcionen. 

De pastanaga
Els bàlsams
El procés



















































"No és quant dones, sinó quant d' amor poses en el que fas "

Finalment, si us han agradat les imatges que acompanyen aquesta entrevista, podeu visitar el seu bloc en el qual trobareu tota mena d’explicacions detallades sobre els diversos processos. Ens diu que us podeu posar en contacte amb ella si necessiteu algun aclariment o demanar-li qualsevol cosa relativa als seus sabons.

Enllaços

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.