La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 17 de gener del 2018

L'oli de la vall



A la Vall de Barcedana, les oliveres tenen històries centenàries. La nostra contrada està a una alçada de 850 metres, a la Serra del Montsec, zona de secà amb terrenys pedregosos i àrids, i amb una climatologia que fa que no hi hagi temperatures molt extremes; els arbres, plantes i matolls estan adaptats a aquestes característiques.

El cultiu de les oliveres i la producció d'oli forma part de la història de la nostra vall.
Les oliveres fan el seu cicle, a la primavera floreixen i, de les flors, en sortiran les olives que aniran creixent al llarg de l’estiu, els pagesos patiran per que no s’assequin els petits projectes d’oliva si l’estiu és molt sec o no ha plogut prou a la primavera. A la tardor, les olives aniran creixent  i engreixant, mentre maduren es van enfosquint. A finals de novembre o a inicis de desembre es començaran a collir o a “plegar” com en diem per aquí.
La collita es fa posant gran xarxes o “borrasses” al terra al voltant de cada soca d’arbre; després, es piquen les branques amb un bastó llarg d’avellaner que anomenem “perxa”, les olives madures cauen al terra sobre les borrasses. Antigament les olives que queien fora de la xarxa es plegaven de terra una a una.

A finals de gener i principis de febrer es preparen els arbres per la primavera, es revisa cada arbre i es tallen les branques que sobresurten o les que creixen encreuades i dificulten l’accés a les olives o impedeixen que la llum arribi a tot arreu, la poda també ajuda a que l’olivera tingui més força per brollar.

Com que ens troben en una de les darreres valls en alçada on viuen les oliveres, el comerç i la venda d'oli als pobles de "muntanya" que no en podien cultivar, forma part també de la historia de les famílies de la Vall.
Les oliveres són de les classes maçanella i negral, arbres grans amb grans venes per poder-se arrelar àmpliament i profunda. Aquests tipus d'olives tenen un bon rendiment en la producció d'oli.
Habitualment  els arbres tenen una anyada bona i una altra que no és tan productiva.
A moltes bancalades és difícil passar amb un tractor,  ja que moltes són plantacions molt antigues.





Visiteu el nostre web:
aviaclementina.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.