La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 17 de desembre del 2019

La nadala de les campanes



Una nadala moderna i poc coneguda per les nostres latituds és "Carol of the bells". Força popular, en canvi, als Estats Units, va ser creada pel compositor ucraïnès Mykola Leontovych el 1914.
La cançó es basa en un antic cant pagà d'any nou conegut en ucraïnès com "Shchedryk".
Es tracta d'una miniatura coral al llarg de la qual es va repetint un motiu de quatre notes com a ostinato.
Antigament, es cantava a l'entrada de la primavera. El text original ucraïnès explica la història d'una oreneta que vola cap a una llar per desitjar un any fèrtil i abundós a la família. El títol deriva de la paraula ucraïnesa "shchedryk" (abundós).
El director i arranjador nord-americà d'origen txec Peter Wilhousky va adaptar l'obra coral de Leontovich i va escriure una nova lletra per al seu cor amb el títol de "Carol of the bells". A la mitjanit, Jesús va néixer i totes les campanes de la terra van començar a sonar. Des de llavors la cançó s'ha convertit en una popular nadala als EUA i al Canadà. També se la coneix com a "Ukrainian Carol".

En aquest vídeo la podem sentir interpretada per la Ukrainian Bandura Choir.




El següent vídeo, recull una actuació en directe a l'Església de Santa Catalina de Vílnius, Lituània el 6 de novembre de 2010, en les veus del cor Bel Canto Vílnius.




Pentatonix és un grup a cappella de cinc vocalistes d'Arlington (Texas) que n'interpreten una bonica i delicada versió.




I, per tancar aquest petit recull, una impressionant interpretació amb sonoritats gairebé èpicques del Mormon Tabernacle Choir amb orquestra, cor i campanes!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.