La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 12 de desembre del 2019

La pintora que pintava paisatges que no semblaven paisatges


Springscape (Paisatge de primavera)

Tal dia com avui (12 de desembre de 1928), naixia Helen Frankenthaler a Nova York. Va ser una pintora expressionista abstracta estatunidenca. Filla menor d'un magistrat del tribunal suprem de l'estat de Nova York. Va estudiar a l'Escola Dalton amb Rufino Tamayo i també al Bennington College de Vermont. Es va casar amb el també pintor Robert Motherwell. Va rebre la influència de l'obra de Jackson Pollock i de Clement Greenberg amb qui també es va veure involucrada en el Moviment d'Art Abstracte de 1946-1960. Va morir a Darien, Connecticut, el 27 de desembre de 2011.

La seva carrera artística s'inicià el 1952 amb l'exposició del quadre de grans dimensions «Muntanyes i mar» (Mountains and Sea). Tot i estar pintat a l'oli, el quadre té l'aspecte d'una acuarel·la. A més, introdueix la tècnica de pintar directament en un llenç sense preparació de manera que la tela absorbeix els colors. La pintura diluïda amb trementina o querosè xopa la tela (soak stain) i deixa un al voltant de cada massa de color. La tècnica va ser adoptada per altres artistes.

És considerada una pionera en l'estudi de l'aplicació del color que la va dur a formar part del moviment "Color-field" que és un estil de pintura abstracta originat a la ciutat de Nova York durant els anys 40 i 50 del segle XX. Inspirat en el modernisme europeu i àmpliament utilitzat pels artistes de l'expressionisme abstracte. El Color-Field es caracteritza, principalment, per la utilització de grans masses de color llis i sòlid sobre el llenç, creant àrees de pintura uniforme en un sol plànol sense profunditat. La pinzellada i l'acció perden importància a favor de la consistència de la forma. El color és alliberat del context objectiu i es converteix en el subjecte en si mateix.
A finals dels 50 i principi dels 60, el moviment va tenir un gran seguiment als Estats Units, a Gran Bretanya i al Canadà.

Totes les imatges via WkiArt


Mountains and Sea (Muntanyes i mar)


Playa (Platja)


Tuscany (La Toscana)


Seascape with Dunes (Marina amb dunes)


August Deep (Profunditat d'agost)


Bilbao


Per saber-ne més:
Helen Frankenthaler Foundation
Helen Frankenthaler [Viquipèdia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.