La seva àrea de distribució és el sud i centre d'Europa, Àsia Menor i determinades àrees del nord d'Àfrica.
Més grosses que les abelles de la mel (apis mellífera), els adults fan entre 10 i 15 mm. i estan actius de febrer a abril. La femella té uns petits bonys al cap que recorden unes minúscules banyes i és més grossa que els mascles.
Formen part d'un nombrós nombre d'abelles solitàries, o sigui que no viuen en colònies de ruscs com els borinots o les abelles de la mel. No són agressives i, per tant, pràcticament mai piquen. Tampoc produeixen mel, ni tan sols tenen corbícules a les potes posteriors per recollir el pol·len de les flors, transporten el pol·len a l'abdomen i l'emmagatzemen als seus nius per alimentar les cries.
Acostumen a aprofitar forats ja fets per fer el niu on pondre els ous. Les femelles construeixen diverses seccions dins els nius allargats en els quals depositen els ous i el pol·len per a alimentar-les. Un cop tenen el niu ple, les femelles el tapen amb fang. Un cop les larves arriben a la forma adulta, surten dels nius i comencen la seva vida adulta com a abelles solitàries. Els mascles no intervenen en la confecció del niu i viuen menys temps que les femelles.
Osmia cornuta sortint del niu
La fecundació
L'Osmia Cornuta i les altres abelles solitàries són tan bones pol·linitzadores com les abelles de la mel i és fàcil veure-les entrar o sortir dels hotels d'insectes que últimament s'han començat a instal·lar en jardins particulars i llocs públics.
Hotel ubicat al Parc de Cervantes de Barcelona; proporciona niu a diferents tipus d'abelles, vespes solitàries i altres insectes, afavoreix la pol·linització de les plantes i ajuda a combatre diferents tipus de plagues.
L'Hotel CUBIK és un "kit" per jardins particulars que es pot muntar fàcilment. Conté niu central amb un tub de vidre que permet observar l'abella en plena activitat.
Enllaços d'interès:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.