La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 6 de juliol del 2022

Ennio Morricone

Avui es compleixen dos anys de la mort d'Ennio Morricone, compositor italià, considerat un dels més grans autors de la música per al cinema de tots els temps; va compondre la banda sonora de més de 400 pel·lícules.


Imatge: Jakub Janecki 

Com a curiositat, a l'escola va coincidir amb Sergio Leone, qui es convertiria en realitzador i per al qual Ennio Morricone compondria bandes sonores.

Amb uns impressionants dots per a l'harmonia, va obtenir el títol de trompetista i va iniciar la seva carrera component música vocal i de cambra. Va continuar estudiant i va començar a arranjar música per a sèries de televisió fins que en el 61 va compondre la seva primera banda sonora per al cinema ("Il Federale"). Tres anys més tard va començar la seva col·laboració amb Bernardo Bertolucci i Sergio Leone. Amb la pel·lícula "Per un grapat de dòlars" de Sergio Leone li va arribar la fama; una melodia contagiosa que li va proporcionar molts nous encàrrecs. Va abandonar la seva faceta de música culta, principalment a causa del gran èxit de la música per a "El bo, el lleig i el dolent" de Sergio Leone. Algunes de les seves bandes sonores més conegudes són: "El factor humà", "Dies del cel", "Hi havia una vegada a Amèrica", "La missió" i "Els intocables d'Elliot Ness".

La seva fórmula era senzilla i efectiva: orquestracions poc denses però amb un so contundent i transparent, temes enganxosos que l'oïdor memoritzava de seguida i un gran respecte per la trama i els personatges del film deixant "parlar a la història".

Al llarg de la seva vida va rebre multitud de premis, però l'Oscar, després de cinc nominacions, se li resistia. Per fi, en 2007, va rebre un Oscar honorífic de l'Acadèmia de Hollywood com a homenatge a la seva dilatada carrera "per les seves magnífiques i polièdriques contribucions a l'art de la música de cinema". També va guanyar 3 premis Grammy, 2 Globus d'Or i nombrosos altres premis; tota una icona cultural del segle XX.


Once Upon a Time in the West

Composició: Ennio Morricone. Harmònica: Hans Ulrik. Vocals: Tuva Semmingsen. Dirigida per Sarah Hicks. Interpretat i gravat a DR Koncerthuset, 2018.


For a few dollars more. 

Composta per Ennio Morricone. Arranjada i orquestrada per Thommy Andersson. Dirigida per Sarah Hicks. Interpretat i gravat a DR Koncerthuset. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.