La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 18 d’agost del 2022

EN LA MORT DE FEDERICO


Imatge: El País 

Federico García Lorca, un dels poetes espanyols més brillants del segle XX, va morir afusellat tal dia com avui, pel que sembla, per una venjança entre famílies.

El poeta ha esdevingut una mena de símbol de tots els desapareguts en la Guerra Civil espanyola. 86 anys després de la seva mort, les seves restes encara romanen en una fossa comuna.

Lorca va estudiar les carreres de Filosofia i Lletres i Dret, es va unir a altres joves intel·lectuals a un centre de tertúlies anomenat El Rinconcillo. Per la seva residència d'estudiants de Madrid van passar figures com Einstein o madame Curie. es va relacionar amb Buñuel, Älberti, Falla i Dalí.

Va conrear una gran amistat amb Salvador Dalí i les seves estades a Cadaqués van marcar la vida de tots dos. Lorca va escriure "Oda a Salvador Dalí" i el geni del surrealisme el va iniciar en la pintura; fins i tot va presentar la seva primera exposició a la Sala Dalmau de Barcelona l'any 1927.

Federico va tenir un gran èxit amb la seva obra "Canciones", però en publicar el seu "Primer romancero gitano" va ser titllar de costumista i defensor dels gitanos i va rebre dures crítiques, fins i tot dels seus amics Buñuel i Dalí. A més, per aquella època, va ocórrer la seva ruptura amb l'escultor Emilio Aladrén amb qui havia mantingut una intensa relació afectiva. Va fer un gir a la seva vida traslladant-se a Nova York on va escriure "Poeta en Nueva York", obra que no es publicaria fins passats quatre anys de la seva mort. També va escriure "Bodas de sangre", la primera part d'una trilogia. La segona part va ser "Yerma" i mai va arribar a escriure la tercera encara que, segons deia, ja tenia el títol.

Va tornar a Espanya en el 34, on la situació política era insostenible i ja es pressentia l'esclat d'una guerra civil.

La popularitat mundial de Lorca, les seves amistats i les seves declaracions contra les injustícies socials el van convertir en un personatge incòmode per al franquisme. Mèxic i Colòmbia li van oferir protecció, però el poeta va preferir tornar a Granada i va decidir refugiar-se a la casa dels pares del seu amic Luis Rosales on va ser detingut el 16 d'agost i l'endemà, de matinada, va ser afusellat en el barranc de Víznar, molt prop de la capital granadina.

Recerques molt posteriors semblen indicar que en la seva mort estarien implicades les famílies Roldán i Alba, enfrontades amb el pare del poeta per velles picabaralles relacionades amb el repartiment d'unes terres comprades a mitges. La publicació de "La casa de Bernarda Alba", la primavera del 36, en la qual Lorca fa una feroç i àcida crítica d'aquestes famílies, hauria estat el motiu pel qual, aquestes famílies van decidir ajustar comptes amb el poeta.

Heus aquí el nostre reconeixement a Federico García Lorca, el poeta que va perdre Espanya i el món, però que continua viu en els seus escrits.

---

També et pot interessar:

1 comentari:

Moltes gràcies per comentar.