La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimarts, 27 de setembre del 2022

HIERÀPOLIS I EL CASTELL DE COTÓ

Imatge: HALUK COMERTEL 

Hieràpolis, antiga ciutat hel·lenística en ruïnes, és l'antic nom del que, avui dia, coneixem com a Pamukkale ("castell de cotó" en turc). Es troba a la província de Denizli. És un dels llocs més màgics i turístics de Turquia i patrimoni de la humanitat des de 1988.

Els moviments tectònics a les falles de la conca del riu Menderes van provocar freqüents terratrèmols i van causar l'aparició de nombroses fonts d'aigües termals que han anat modelant la zona amb els minerals que transporten. Així es van crear les terrasses calcàries d'un blanc impol·lut per on discorre l'aigua caient d'una terrassa a una altra.

Aquest fenomen natural produeix gruixudes capes blanques de pedra calcària i travertí que baixen en cascades pel vessant de la muntanya donant la sensació d'estar davant una cataracta congelada. Cada segon brollen de les fonts 250 litres d'aigua.

Aquestes fonts ja eren molt conegudes en l'Antiguitat; Vitruvi va escriure sobre elles i els grecs frigis els van atribuir propietats terapèutiques. A la ciutat antiga de Hieràpolis hi havia una cova, que avui encara existeix, anomenada el Santuari de Plutó i popularment coneguda com "la Porta de l'Infern" en la qual el diòxid de carboni en l'aigua termal provoca la mort natural dels qui hi entren. Allí els bruixots i posteriorment els sacerdots mostraven el seu poder, ja que, coneixent el que succeïa, entraven contenint la respiració i en sortien il·lesos.

Actualment, Pamukkale s'obre unes hores diàries al públic perquè es beneficiïn de les propietats curatives de les seves aigües. 


Imatge: Karelj 

1 comentari:

Moltes gràcies per comentar.