La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dimecres, 1 de febrer del 2023

A LA MEVA MANERA, COM DE COSTUM...

Tal dia com avui, 1 de febrer de 1939, naixia a Ismailía (egipte), Claude François, també conegut amb el sobrenom de Cloclo. Un cantautor francès molt popular en les dècades dels 60 i 70 del segle XX.

Principalment conegut per la creació d'una de les cançons més escoltades i també més versionades de la història de la música moderna: "Comme d'habitude".

La va compondre el 1967, junt amb Jacques Revaux, amb letra de Gilles Thibaut i del mateix Claude François.

La lletra va ser traduïda a l'anglès per Paul Anka que la va titular com "My way". En va conservar la melodia, però es va permetre alguns canvis en la lletra.

En la seva versió original, el cantant relata l'esdevenir d'una relació de parella en la qual la passió ha deixat pas al tedi propiciat per les rutines quotidianes ("comme d'habitude" vol dir "com de costum", en francès). Sembla que la lletra podria fer referència al recent trencament de l'intèrpret, Claude François, amb la cantant francesa France Gall.

En la versió reescrita per Paul Anka, la cançó parla d'un home d'avançada edat que mira enrere, satisfet de la vida que ha viscut, mentre relata alguns dels aspectes més rellevants d'aquesta a un amic. Confiat i determinat, no s'ha arronsat davant els desafiaments que la vida li ha presentat i, quan aquests semblaven insuperables, ha sabut resoldre'ls a la seva manera ("I did it my way", en anglès), expressió que es repeteix en la tornada de la cançó.

La primera interpretació en anglès fou cantada per Frank Sinatra en el disc "My Way" de 1969, i de seguida, es va convertir en un dels temes més representatius de Sinatra.

Una de les versions que més ens ha impressionat, va ser l'arranjada i interpretada per Nina Simone l'any 1970. Nina Simone utilitza el piano com a instrument principal, i afegeix un toc jazzístic al tema original. La seva interpretació és molt introspectiva i emotiva, i la seva veu potent i expressiva li dóna una dimensió profunda a les paraules de la cançó. A més, l'ús de l'harmonia, la dinàmica i el ritme obsessiu imposat per la percussió, li donen un toc únic i distintiu. Memorable. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.