La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 10 de desembre del 2015

Menjar insectes?

Darrerament hem sentit parlar molt d'aquesta possibilitat. Sembla que els insectes es postulen com a substitut de la carn.
Ens sembla estrany, no hi estem acostumats, no formen part de la nostra cultura alimentària. En algunes cultures, però, els insectes són part habitual del menú.

Mèxic és un d'aquests llocs en els quals els insectes són benvolguts i assaborits, formant part de la seva tradició gastronòmica.

Els escamoles són larves de formiga i són coneguts com el caviar mexicà. Mèxic produeix prop de 30 tones anuals d'escamoles.


Escamoles amb mantega, nopales, alvocat, ceba i truita.
Imatge: Cvmontuy (Wikimedia Commons)

Si aconseguíssim saltar aquesta barrera cultural i els insectes passessin a formar part de la nostra alimentació, què suposaria?

Hem de tenir en compte que aquestes bestioles minúscules suposen una aportació important en proteïnes i vitamines. Contenen bones quantitats de minerals com el sodi, el potassi, el fòsfor i el calci i, en alguns casos són rics en greixos (segons un estudi de la Universitat Autònoma de l'Estat de Mèxic).
Això vol dir que que són tan o més saludables com la carn que acostumem a consumir.

Però hi ha més coses interessants. Segons la investigadora Julieta Ramos, de La Universidad Nacional Autónoma de México, en l'organisme dels insectes s'emmagatzemen principis actius els quals obtenen de les plantes i de les flors amb que s'alimenten. Els mateixos organismes dels insectes "segresten propietats de la flora" i es converteixen en "concentradors de principis actius vegetals o compostos biodinàmics".
És a dir, que tenen propietats medicinals.

Pel que fa a la sostenibilitat en el cultiu d'insectes, la FAO assenyala que "...produeixen una reduïda quantitat d'emissions de metà, amoníac, gasos d'efecte hivernacle..." Els insectes són organismes molt eficaços en la transformació de matèria vegetal, per tant, generen molt poc residu.
Això vol dir que el cultiu d'insectes és eficaç en la prevenció de l'escalfament climàtic i de la contaminació ambiental.

Les nostres estimades abelles són un exemple ben conegut dels beneficis que ens proporcionen aquests petits animalons.



Font: "Insectos comestibles como opción para alimentación futura en México" publicat a La Gran Época"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.