La vida a l'entorn dels productes naturals (i molt més), consells, notícies, curiositats. Digues la teva!


dijous, 20 d’octubre del 2016

La papallona dels cards, viatgera de llargues distàncies

La Vanessa cardui és una papallona que realitza una migració anual multigeneracional entre Europa i Àfrica del Nord. Aquesta papallona és molt coneguda arreu de Catalunya. Entre els mesos de març i abril, arriben a casa nostra procedents del sud i, de camí cap al nord, on invertiràn el sentit de la marxa per tornar a Àfrica entre agost i setembre, completant el cicle que involucra diverses generacions.


Foto: Museu de Ciències Naturals de Granollers

Fa pocs dies ha estat publicat un estudi conjunt entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). La importància de l'estudi, que ha comptat amb la participació de diverses entitats científiques internacionals, queda palesa en aquest text que publica el bloc del Museu:

"Aquest treball representa una fita més en la recerca que es porta a terme al voltant d'aquesta espècie des del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Fruit d'aquest intensa investigació ha estat possible no només entendre que el circuit migratori d'aquesta papallona és complet (amb una migració des d'Àfrica a Europa a la primavera, i amb un retorn cap el continent africà a la tardor), sinó que inclou una porció del continent africà molt més gran del que se sospitava. Gràcies a això, la migradora dels cards pot explotar els recursos estacionals que hi ha disponibles a l'Àfrica subtropical durant un curt període a la tardor, després de l'època de pluges. Quan les condicions empitjoren, les papallones nascudes en aquesta àrea són capaces de desplaçar-se fins el Magrib, on la migradora dels cards es troba durant tot l'hivern."

La Vanessa cardui és una papallona molt vistosa, abundant en qualsevol territori.


Foto: Alvesgaspar


Foto: Hans Bernhard (Schnobby)


Enllaços:

Els viatges de la papallona migradora dels cards a través del Sahara [Museu de Ciències Naturals de Granollers]

Es demostra que la papallona migradora dels cards és capaç de travessar el Sàhara [CREAF]

Vanessa cardui a la Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies per comentar.