En l'àmbit rural pallarès, questa salsa es feia servir per menjar estesa sobre una bona torrada de pa als matins abans d'anar al "troç". Calia anar-hi amb un bon suport calòric per a poder plegar les olives que, més endavant, servirien per elaborar l'oli verge.
Recepta de l’all i oli :
(4 persones)
1 codony
2 - 4 grans d’all (al gust)
200ml. D’oli d’oliva (aprox.)
Es pelen els codonys i es fan a trossos, després es fan bullir una bona estona fins que quedin ben tous, es deixen escorre.
Després es piquen i xafen els alls al morter i s'afegeix la polpa del codony bullida, la sal, i es barreja tot junt fins que queda una pasta uniforme.
Quan estigui ben fina, anirem afegint l'oli de primera premsada en fred —com el de l'Àvia Clementina— i remenarem a la vegada fins que quedi ben lligat i veiem que ja no admet mes oli.
El següent pas es fer les torrades, escampar-hi l'all i oli i .. a gaudir!!!
Ja podem sortir a fer feina!
Apa, a gaudir-lo!
Francisco de Zurbarán. Natura morta amb plat de codonys. Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona). [Viquipèdia]
Enllaç recomanat:
La Cuina de Sempre: Allioli de codony
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.