Les oliveres arbequines (Olea europea) són originàries de Palestina des d'on, segons diu la llegenda, van ser introduïdes pel duc de Medinaceli al segle XVII. El duc vivia al castell-palau d'Arbeca i d'aquí el nom que rep aquesta varietat en honor al municipi on residia.
Actualment es conreen a bona part de la zona del nord-est d'Espanya (Catalunya i Aragó).
És una varietat molt productiva que s'adapta perfectament a terrenys pobres i és força resistent al fred i al canvi climàtic.
L'oliva és petita i de color vermellós, molt productiva degut a la quantitat de greix que conté. És recomanable per a les persones que tenen el colesterol alt.
El seu oli és delicat i es recomana mantenir-lo en ampolles fosques perquè no rebi la llum solar que el pot danyar.
L'oli d'oliva arbequina és de color verd groguenc. Dens i amb força cos, es distingeix per la seva gran qualitat. El sabor és suau i te una aroma fresca i afruitada amb tocs de poma i de fruites seques. Molt recomanat per a l'elaboració de salses, rebosteria i cremes fredes. A més és ideal per marinar i cuinar el peix i també, naturalment, per acompanyar les amanides.
Enguany, a més de la producció habitual de maçanera i negral, tenim oli d'arbequina. El podeu trobar a les botigues a partir d'ara.
Per saber-ne més:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies per comentar.